Cum puteti transforma un caine fara stapan intr-un companion de nadejde? Ce trebuie sa faceti pentru a-l ajuta sa se adapateze mai usor?
In primul rand lucruri simple: hraniti-l si ingrijiti-l. Dati-i mereu o ocupatie, joacati-va cu el. Inca il mai puteti invata trucuri noi. Impartiti artributiile legate de el intre toti membrii familiei: cine il scoate la plimbare, cine il hraneste. Astfel se va integra mult mai usor. In acelasi timp, stabiliti limite in ce priveste zonele in care are voie si zonele in care nu are voie.
Pentru a deschide caile de comunicare, rasplatiti-l cu portii mici de mancare pentru fiecare pas facut spre socializare. Puteti stabili un limbaj comun asociind cuvinte si gesturi cu diverse situatii. Mai exact, cainele trebuie sa inteleaga cand a facut ceva bun. Trebuie incurajat si rasplatit pentru a mai repeta respectivul comportament. Preferati sa il rasplatiti atunci cand face ceva bun, decat sa il pedepsiti atunci cand face o prostioara. De asemenea, observati-i comportamentul pentru a intelege care sunt semnalele sale. In acelasi timp aveti grija si de sanatatea lui. Mergeti cu el la veterinar. Faceti-i toate analizele si toate vaccinurile. Castrati-l, daca nu a fost deja.
O perioada buna, pentru a aduce in casa un caine, este perioada concediului. Astfel veti avea cateva zile intregi de petrecut cu el. Trebuie evitata totusi perioada sarbatorilor de iarna cand aveti o suta de cumaparaturi de facut si curatenie si mancare si musafiri. Toata aceasta agitatie si lume nou l-ar putea speria.
In afara de faptul ca timpul pe care ar trebui sa-l petreceti cu cainele pentru a-l ajuta sa se acomodeze este vizibil redus, in perioada sarbatorilor de iarna il pandesc si multe alte pericole. Necunoscandu-si inca bine casa si imprejurimile, ori de cate ori deschideti usa de la intrare pentru a primi vizitatori sau colindatori, cainele poate fugi.
Daca totusi doriti sa faceti o bucurie copilului in perioada sarbatorilor, oferindu-i un caine, aveti doua variante. Puteti sa ii oferiti toate cele trebuitore pentru ingrijirea unui caine urmand ca imediat dupa sarbatori sa mergeti impreuna sa alegeti unul. Sau cautati sa ii creeati cainelui un spatiu in care sa se simta in siguranta, unde sa nu fie deranjat de musafiri nepoftiti si delegati un membru al familiei care sa petreaca mult timp alaturi de el.
Este important sa-i oferiti un mediu stabil, fara agitatie sau schimbari dese. Nu aduceti un caine acasa in saptamana in care v-ati propus sa zugraviti sau sa va mutati. La inceput cainele trebuie sa ia contact doar cu membrii apropiati ai familiei, pentru a se obisnui cu ei. Daca in casa se mai afla si alte animale faceti-le cunostinta treptat. In primele nopti lasati-l sa doarma in paturica sau cutia in care avenit sau cu care a fost obisnuit sa doarma la adapostul de unde l-ati luat, pentru a avea ceva familiar si a se simti in sigurata.
Scoateti-l la plimbare des pentru a-si face nevoiele. Mai ales cainii care nu sunt obisnuiti sa traiasca intr-o casa, au nevoie de o perioada in care sa se obisnuiasca sa semnalizeze ca trebuie scosi afara. La inceput, un caine nici macar nu stie care este usa care da afara si la care trebuie sa mearga atunci cand are nevoie.
Oferiti-i suficienta miscare. Ori de cate ori il scoateti la plimbare preferati sa mergeti sau sa alergati decat sa stati. Nu il lasati fara lesa, prea curand. Daca incepeti sa alergati dupa el atunci cand va scapa, fugitul de dumneavoastra va deveni pentru el un joc si va incepe sa fuga repetat.
Cautati un instructor. Chiar daca este vorba de un caine matur, el mai poate fi dresat inca. In primul rand trebuie sa va recunoasca ca si stapan si in al doilea rand poate invata trucuri noi.
Aveti rabdare. Adaptarea cere timp.