Un caine de pe strada vine cu un 'bagaj'
Insa dupa cum stim, un caine salvat de pe strada va veni cu un bagaj de nesiguranta si chiar teama rezultate din diverse experiente neplacute sau din lipsa de socializare. Personalitatea unui caine este o combinatie de caracteristici, unele dobandite genetic, altele capatate in cea mai importanta perioada de dezvoltare. Aceasta perioada, dintre patru saptamani si patru luni, este cea in care cainele invata elementele de baza ale socializarii.
Daca in aceasta perioada a suferit experinte traumatizante, cainele va ramane cu sechele greu de vindecat. Asa ca inarmati-va cu un ton calm, rabdare si recompense gustoase pentru a deschide o cale de comunicare. Incurajati-i curiozitatea pentru a iesi din zona de timiditate si tema.
Primul contact cu cainele e foarte important
Fiti pregatit pentru dificultati si provocari. De exemplu cainelui s-ar putea sa-i fie frica de dumnevoatra, poate fugi sau, dimpotriva, poate deveni agresiv. De aceea primul contact cu cainele este foarte important. Atunci cand ii intindeti cu precautie mana oferiti-i ceva gustos de mancare. Repetati acest lucru pana va incepe sa isi bage boticul in palma dumneavoastra astepanand sa gaseasca ceva bun de mancare.
O alta metoda de a-i intari increderea in sine este sa ii intindeti o jucarie. Cautati ceva care sa-l atraga. In momentul in care prinde serios de ea trageti usurel incurajandu-l sa traga si el de ea. Apoi invatati-l sa-i dea drumul oferindu-i ceva bun de mancare.
Daca veti constata ca ii este frica de diverse lucruri folositi din nou recompense pentru a-l ajuta sa se apropie de ele. De exemplu, ii poate fi frica de masini. Oferiti-i bucatele de mancare pe masura ce va apropiati cu el de masina, pana ajunge in masina. In acest fel il veti invata sa asocieze lucrurile care il sperie cu experinte placute. Incepeti sa ii oferiti recompensele de la distanta suficient de mare de masina incat sa nu apuce sa se sperie si continuati si dupa ce coboara din masina.
Cainele trebuie sa aiba un program fix
Inainte de a aduce acasa un caine de la adapost, alcatuiti un program in ce-l priveste. Unde va dormi, ce va manca, la ce ore, de cate ori urmeaza sa il scoteti la plimbare. De asemenea faceti-i un program de exercitii fizice, periat si ingrijire. Cainii se simt mult mai bine daca au un program fix, rutina ajutandu-i sa se simta in siguranta. Va sti la ce sa se astepte reducand astfel stresul.
Puneti accentul pe acomodarea si intarirea increderii in sine a cainelui. Dupa o serie de schimbari fundamentale, cum e si primire intr-o noua casa si un nou stapan, cainele are nevoie sa stie pe ce se poate baza. Creeati, de asemenea, reguli pentru membrii familiei. Invatati-i sa spuna nu fara a-l pedepsi si mai ales sa-l recompenseze pentru fiecare lucru bun pe care cainele il face, pentru a-i intari increderea. Pedeapsa il inhiba pe caine impiedicand invatarea si adaptarea.
Fiti pregatit sa adaptati acest program in functie de nevoie cainelui si mai ales de surprizele de care va veti lovi. S-ar putea sa nu vrea sa manance. Asteptati pana se va linisti si va manca. In momentul in care incepe sa se adapteze programului, rasplatiti-l.
O vizita cu cainele la veterinar e indicata daca probleme persista
In perioada de adaptare consultati un veterinar in legatura cu diversele probleme aparute. Exista tratamente pentru starile avansate de anxietate sau nervozitate pe care cainele dumneavoastra le poate incerca in aceasta perioada. Si nu uitati sa fiti dumneavoastra stapanul. Oferiti-i provocari si recompense. Tineti cont si de atmosfera pe care o creati. Chiar daca un caine nu intelege anumite lucruri, nu inseamna ca acestea nu-l afecteaza.