De multe ori, animalele sunt cele care inveselesc ziua oamenilor, oferind dragoste neconditionata si loialitate. Insa atunci cand acestea sunt traumatizate sau neglijate, pot suferi de aceeasi afectiune care cuprinde si omul, depresia. La fel cum nu trebuie sa lasam prietenii si rudele sa sufere, e clar ca si animalul trebuie ajutat din nou "sa zambeasca".
Letargie
Letargia este primul simptom al depresiei la animale. In loc sa intampine pe oricine cu veselie si dorinta de a se juca si de a alerga, animalul se va retrage trist intr-un colt al casei. Unele animale au tendinta sa doarma foarte mult, atunci cand sufera de depresie. Va reactiona greu atunci cand este chemat si nu va mai scoate sunete specifice: latratul, mieunatul, sunt forme de comunicare pentru animale, iar un animal deprimat nu mai comunica.
Agresivitate
Agresivitatea poate fi un alt semn ca animalul este stresat, iar stresul in exces duce la depresie. Daca animalul devine in mod inexplicabil agresiv, nu suporta ca alti oameni sau animale sa stea langa el sau are alte comportamente anormale, e un semn ca ceva nu e in regula.
Cum avem grija de un caine traumatizat?
Tulburari digestive
Tulburarile digestive si de alimentatie pot fi inca un semn ca animalul este deprimat. Un animal trist nu va mai manca la fel de mult si nici nu va mai digera corect mancarea ingerata. Cand apar astfel de simptome, este necesar sa duceti animalul la un veterinar, este posibil sa sufere si de alte boli care afecteaza sistemul digestiv.
In genere, depresia la animale apare din motive care nu sunt greu de depistat. Schimbarea stapanului, a mediului in care traieste, dar si neglijenta oamenilor sunt cauze ale depresiei la animale. In unele cazuri, simptomele similare depresiei pot aparea si in cazul in care animalul are alte boli, de aceea e bine sa se faca o vizita la veterinar.
Simptomele depresiei la animale pot fi eliminate, daca se acorda ingrijiri speciale. De multe ori, animalele pot pur si simplu sa fie triste pentru ca stapanul pleaca o mare parte din zi la serviciu si este lasat singur in casa. In acest caz, este ideal ca stapanul sa foloseasca la maxim timpul care ii ramane pentru a se juca cu animalul sau pentru a-l scoate la plimbare.
Sunt esentiale comportamentele care arata afectiune si grija fata de animale: imbratisarile, tonul linistit al vocii si postura relaxata a stapanului pot transmite o stare pozitiva animalului, iar in doar cateva saptamani de "terapie" sa avem din nou un animal fericit. Pot fi folosite si diverse recompense, precum alimentele preferate ale cainelui, pentru a-i incuraja participarea la activitati impreuna cu oamenii sau cu alti caini.
Atentie, animalele nu trebuie sa fie tratate acasa cu medicamente antidepresive, dupa bunul plac al stapanului. In cazuri extreme, veterinarul va prescrie medicamente folosite si de oameni pentru depresie, insa diagnosticul se pune doar de catre medic.