Cum supravietuiesc ursii polari cu o dieta extrem de bogata in grasimi

1/1804
label Diverse autorenew 12 Mai 2014, 00:00
Ursii polari au evoluat astfel incat acest tip de dieta sa le pastreze sanatatea intacta si nu sa le-o distruga.

Un studiu recent, publicat in Cell Journal la data de 8 mai a.c., a descoperit faptul ca aceste animale impunatoare au gene specializate care le permit sa supravietuiasca si sa se simta excelent in contextul unei alimentatii alcatuite preponderent din foci, cu al lor strat generos de grasime, si sa evite bolile cardiovasculare.

Iar aceasta nu este singura surpriza pe care au avut-o cercetatorii de la Universitatea din California, Berkeley: s-ar parea ca ursii polari si cei bruni, care au un stramos comun, au devenit doua specii distincte mult mai recent decat se credea inainte.

"Intr-un rastimp limitat, ursii polari s-au adaptat intr-un mod unic la conditiile extreme ale gheturilor arctice, fapt care le-a permis sa traiasca intr-unul dintre cele mai dure climate si intr-unele dintre cele mai neprielnice conditii din lume", a precizat conducatorul studiului, Rasmus Nielsen, biolog in cadrul universitatii americane, citat de LiveScience.com.

Cercetarea a implicat secventierea genomului in cazul a 79 de ursi polari din Groenlanda si al inca 10 ursi, de data aceasta bruni. Intr-o prima faza, oamenii de stiinta au descoperit ca aceste doua specii s-au separat in urma cu circa 500.000 de ani, contrazicand astfel concluziile la care ajunsesera studii anterioare, si anume ca ursii polari si cei bruni au devenit specii distincte acum aproximativ 5 milioane de ani.

Dupa ce s-au separat de "fratii" lor bruni, ursii polari au evoluat rapid si s-au adaptat noilor conditii de trai, prin mutatii genetice care joaca un rol important in functionarea sistemului cardiovascular si in metabolismul grasimilor. Intocmai aceste gene par sa fie responsabile, in cazul oamenilor, de aparitia bolilor cardiovasculare!

Aceste modificari genetice, survenite ca raspuns la o alimentatie cu un nivel foarte ridicat de grasimi, nu au mai fost documentate anterior, fapt care sugereaza ca oamenii de stiinta ar trebui sa nu se limiteze la tiparele clasice de analiza a organismelor, cand vine vorba de studierea cauzelor genetice care favorizeaza bolile de inima, a mai precizat cercetatorul.

Obiceiurile alimentare ale ursilor polari

Dieta ursilor polari este alcatuita, in principal, dintr-o varietate de specii de foca, dar si din lesuri ale unor animale precum balene albe, morse, narvali si balene de Groenlanda.

Chiar daca aceasta este hrana lor preferanta, atunci cand resursele de acest tip sunt limitate spre absente, ursii polari devin mult mai putin pretentiosi si se infrupta din orice fel de animale, fie ele reni, rozatoare, pesti sau pasari. Totodata, ursii polari au fost surprinsi consumand si oua, ierburi, alge, fructe si chiar si resturi menajere lasate de oameni, cand este cazul.

Cand vine vorba despre grasimi, acestea le sunt absolut vitale: ursii polari au nevoie, in medie, de aproximativ 2 kg de grasime in fiecare zi pentru a o putea transforma, apoi, in energia necesara supravietuirii lor.

Foto: nathab.com, gowild.wwf.org.uk, nationalgeographic.com, redorbit.com, worldwildlife.org

Quiz
Pisica vs. Caine!Alege...

Este un quiz foarte interesant deoarece este vorba despre cele mai interesante si obisnuite animale.Multa lume adora pisicile si cainii si asta ii va...

Sondaj

ce ii cumperi cainelui tau