Daca oamenii ar disparea, ce specie de animale ar domina Pamantul?
1/1890
label Diverse autorenew 23 Iul 2014, 00:00
.. toate acestea pot duce, incet, dar sigur, la disparitia speciei umane. Iar daca asta se va intampla, ce specie de animale va lua locul omului? Raspunsurile variaza, in functie de felul in care alegem sa definim conceptul de specie dominanta, sustin expertii.

Desi filme precum "Dawn of the Planet of the Apes" sugereaza ca primatele ar putea deveni specia dominanta cand/daca oamenii se vor autodistruge, realitatea este cu totul alta. De fapt, numarul primatelor, la nivel mondial, este mult prea mic pentru ca aceste animale sa aiba vreo sansa sa ajunga vreodata la "conducere", lucru care nu se poate spune insa si despre... porci.

Porcii vor prelua controlul asupra Terrei?

Chiar si in cazul in care oamenii vor reusi performanta de a se extermina prin foamete, boli, razboaie si schimbari climatice, tot vor fi necesare milioane de ani pentru ca o noua specie sa devina suficient de inteligenta pentru a prelua controlul asupra Terrei. In definitiv, in cele 3,5 miliarde de ani de la formarea Pamantului, doar specia umana a reusit sa iasa in evidenta pana acum.

Care ar putea fi, totusi, candidatii? Sobolanii ar putea fi unii dintre cei mai probabili, daca ne gandim ca sunt deja suficient de inteligenti pentru a se descurca in orase si au si o structura sociala foarte evoluata. In cateva milioane de ani, sobolanii uriasi ar putea deveni o specie hiperinteligenta care sa preia controlul Terrei.

La fel se poate spune si despre porci, animale inteligente, de asemenea cu structuri sociale complexe, care, daca ar invata sa foloseasca unelte si sa isi dezvolte inteligenta de-a lungul a milioane de ani, ar putea, la randul lor, sa se transforme in specie dominanta.

Bacteriile si furnicile conduc deja lumea

Pe de alta parte, trebuie spus ca nu oamenii sunt cei care conduc lumea in prezent, ci... bacteriile. "Oamenii doar isi imagineaza ca domina Pamantul. De fapt, bacteriile sunt cele care o fac. Sunt mult mai multe decat noi. O buna parte din greutatea noastra este constituita din bacterii. Se reproduc mai repede si sufera mutatii mai rapid. Au fost pe Terra mult timp inainte sa aparem noi si vor mai fi mult timp dupa ce noi vom disparea", a afirmat profesorul Robert J. Sternberg de la Universitatea Cornell din SUA, citat de Livescience.com.

Si bacteriile nu sunt singurele pretendente la titlul de creaturi care domina Terra. "Fruncile deja controleaza planeta", este de parere entomologul Mark W. Moffett de la Institutul Smithsonian din Washington. Un exemplu concret: sunt mult mai multe furnici decat oameni pe Pamant.

In plus, furnicile se folosesc de tactici militare pentru a-si invinge inamicii, precum cea a superioritatii numerice si aceea a scoaterii la inaintare a celor mai slabi "soldati", pastrand pentru cazurile extreme "supersoldatii", a mai povestit Moffett pentru Livescience.com.

Cat despre inteligenta furnicilor, chiar daca aceasta nu este atat de ridicata precum a altor specii, micile insecte tot sunt capabile sa rezolve probleme... ca grup. "Furnicile individuale sunt echivalentul neuronilor din creierul nostru - de unele singure, n-au prea mult de spus, dar in combinatie, pot duce multe lucruri la bun sfarsit", a mai spus entomologul american.

Foto: newswise.com, alltop.com, quelle-der-kraft.de, doowansnewsandevents.wordpress.com, bilder.4ever.eu