Demodicoza la caini

1/1243
label Diverse autorenew 26 Iun 2014, 00:00
Acest parazit se dezvolta in foliculii pilosi si in glandele sebacee ale cainelui si determina aparitia diverselor leziuni cutanate.

Cum se transminte demodicoza la caini

Aceasta boala nu este una contagioasa si se intalneste in special la cainii mai mici de un an, deoarece acestia au sistemul imunitar slab dezvoltat. Acarienii se transmit de la mama la pui prin contact direct. Parazitul nu poate supravietui in afara gazdei, de aceea trebuie sa existe contact fizic intre mama si pui.

Animalele tinere care sufera de aceasta afectiune ar trebui sa fie castrate sau sterilizate, pentru a nu transmite urmasilor genele care determina aceasta boala. Boala nu este transmisibila si la om.

Cum se manifesta demodicoza la caini

Cainii care sufera de aceasta boala au blana cazuta si pielea solzoasa si rosie. Demodicoza apare, in special, in juriul fetei, ochilor, colturilor gurii si pe membrele anterioare.

Tipuri de demodicoza la caini

Exista doua tipuri de demodicoza la caini. In primul rand, demodicoza localizata care, de cele mai multe ori, se vindeca fara tratament, odata ce puii inainteaza in varsta si isi dezvolta propriile sisteme imunitare.

Exista si demodicoza generalizata care prezinta semne mai severe. In cazul acestui tip de demodicoza vor aparea leziuni permanente care necesita tratament. Animalul va pierde parul de pe intreg corpul, iar pielea capului si a spatelui va fi inflamata si acoperita de cruste.

Starea generala a cainilor care sufera de acest tip de demoticoza se poate inrautati rapid. Cainele poate face febra, isi pierde pofta de mancare si devine chiar letargic. In acest sens, este importanat ca animalul sa urmeze un tratament viguros cat mai repede posibil.

2309.jpg

Tratament pentru demodicoza canina

Tratamentele pentru demodicoza pot fi lungi si destul de costisitoare. In cazul formei localizate, tratamentul se realizeaza prin imbaieri cu solutii si sampoane, precum si prin urmarea unei diete eficiente prin administrarea multivitaminelor si a acizilor grasi.

In cazul formei generalizate este nevoie, de obicei, de tratament medicamentos. O solutie pentru vindecarea acestei boli o reprezinta imbaierile cu Amitraz, produs eliberat pe baza de prescriptie medicala. Este o solutie acaricida care se foloseste odata la doua zile pentru a distruge acarienii. Pentru ca tratamentul sa fie eficient, cainele va fi imbaiat de cel putin 14 ori.

Pot exista si efecte adverse ca urmare a imbaierii cu Amitraz. Cainii mai sensibili pot avea senzatii de greata in timpul procesului. Pentru acestia, numarul imbaierilor va fi redus si se va pune accentul pe alte mijloace de tratament.

Un alt produs folositor in tratarea demodicozei este ivermectina. Acest medicament se administreaza la caini cu varsta peste 6 saptamani, pe cale orala. In general, produsul este bine tolerat si nu apar reactii adverse, daca se respecta dozajul recomandat de medicul veterinar.

surse foto: dog-health-guide.org; alisobeachanimalclinic.com; bydogpeople.com

surse: [[http://vetmedicine.about.com/od/dogdiseasesconditions/a/Demodex.htm]]
[[http://www.pethealthnetwork.com/dog-health/demodicosis-dogs]]
[[http://www.petmd.com/dog/conditions/skin/c_multi_Demodicosis#.UUROWTdTGNl]]