Declanasat de o disfunctie hormonala, acest sindrom poate fi tratat sau, in cazul formei permanente, tinut eficient sub control.
Cauzele diabetului la pasari
Spre deosebire de mamifere, pasarile nu sufera de diabet din cauza secretiei insuficiente de insulina. In cazul lor, sindromul este declansat de producerea in cantitati prea mari a glucagonului, un alt hormon pancreatic (pe langa insulina) implicat in reglarea nivelului glucozei din sange. Cand glucagonul este produs in exces, nivelul glucozei din sange va creste proportional si duce la instalarea diabetului aviar.
Daca majoritatea covarsitoare a zburatoarelor sufera de diabet declansat de productia excesiva a glucagonului, exista si pasari care dezvolta tipul de diabet specific mamiferelor, singurele familii fiind cele ale pasarilor rapitoare.
Simptomele diabetului la pasari
Desi declansat de factori complet diferiti, diabetul la pasari prezinta simptome similare sindromului intalnit la mamifere. Astfel, cele mai comune semne care anunta instalarea diabetului includ:
- sete excesiva
- urinare excesiva
- supraponderabilitate, urmate de scadere brusca in greutate
- infectii recurente
Diagnosticul diabetului la pasari
Diagnosticarea diabetului aviar se face in cabinetul medicului veterinar. Acesta va recomanda teste de sange pentru a analiza nivelul de glucoza, dar si pe cel de insulina si de glucagon. Testele repetate care indica un nivel glicemic mai mare de 500-600 mg/dl pot indica prezenta diabetului.
Totusi, diagnosticul definitiv de diabet este pus in cazul in care nivelul glicemic se afla constant peste valoarea de 800 mg/dl. Totodata, o urinoanaliza va indica un nivel crescut de zahar si in urina pasarii.
Tratamentul diabetului la pasari
Tratamentul diabetului aviar implica administrarea de insulina oral, injectabil sau in apa. Pe masura ce insulina isi va face efectul, setea pasarii va scadea in consecinta, iar in cazul administrarii insulinei in apa, exemplarul bolnav isi va putea regla singur tratamentul, in functie de necesitati.
De asemenea, sunt necesare modificari alimentare: pasarea bolnava are nevoie de o dieta cu un continut redus de carbohidrati si zaharuri. Singurii carbohidrati acceptati sunt cei din cereale integrale, cei rafinati fiind complet interzisi.
Totodata, exercitiile fizice zilnice (zborul liber, joaca in colivie etc.) vor fi si ele de un real folos pasarii bolnave de diabet.
Nu in ultimul rand, proprietarul unei pasari cu diabet trebuie sa fie atent in permanenta la starea animalului, intrucat o scadere prea mare a nivelului glicemic poate duce la convulsii, coma si chiar deces. Asadar, este esentiala pastrarea la indemana a unor bauturi dulci care sa ii fie administrate pasarii de urgenta in cazul unei crize de hipoglicemie.
Desi au exista cazuri in care diabetul a disparut, iar functia pancreatica a redevenit normala, acestea sunt rare. Cele mai multe cazuri de diabet sunt incurabile, astfel ca monitorizarea atenta a evolutiei sindromului si administrarea constanta de medicatie adecvata raman cele mai bune metode de prevenire a decesului cauzat de diabet.
Foto: panoramio.com, hubpages.com, petswelcome.com, cowart.info, avmamedia.org