Din dragoste pentru pisici

7/767
label Diverse autorenew 18 Oct 2011, 00:00

  • Care este personalitatea acestor rase?
    Ragdoll este “un caine”: cuminte, asteapta la usa, mai lenesa. Cornish se alinta, vrea sa fie bagata in seama, adora sa se dea in spectacol, ramane “pui” toata viata. Singapura este extrem de jucausa, un pic dominanta, foarte independenta, adora libertatea. Atat Singapura cat si Cornish nu ar face nimic altceva decat sa se joace toata ziua.



  • Cum convietuiesc 3 rase diferite in acelasi spatiu?
    Din fericire noi avem mult spatiu acasa. Masculii locuiesc separat de female si pui, petru a nu avea imperecheri necontrolate sau intre rase diferite. Femelele si puii traiesc impreuna, dar sunt cam “rasiste”: formeaza grupuri pe rase si, paradoxal, pe culori .



  • Ce tip de hrana le dati?
    Hrana este aceeasi pentru toate pisicile noastre, atata timp cat nu sunt bolnave sau intr-o situatie care sa necesite hrana speciala. Pe langa mancarea uscata – hrana de baza pentru pisici, noi le dam carne cruda, proaspata si selectata: aripi, gaturi, inimi de pui si cate putina vita. Incercam sa cumparam carne cat mai naturala, pe cat posibil fara hormoni.







  • Carnea cruda este indicata pentru pisici?
    Da. In ultimii ani, cercetatorii americani au dovedit importanta  bogate in proteine (inclusiv a carnii crude) – in cazul pisicilor. Stiu ca aceasta abordare este mult diferita fata de ce se stia pana acum, dar cred ca este important sa fim deschisi la nou si, mai ales, sa ne bazam pe cercetarile facute in alte tari de specialisti care au atat vaste cunostinte in domeniu cat si bugete pentru cercetare.





  • Exista diferite mituri despre hranirea pisicilor. Referitor la lapte de exemplu, ce spun specialistii?
    Este posibil ca unele pisici sa primeasca lapte, dar asta nu inseamna ca este si bine pentru ele. De obicei pisicile au intoleranta la lactoza din lapte. Sunt indicate insa alimente ca iaurtul si branza de vaci.





  • Ce alte descoperiri s-au facut in ultimii ani privind cresterea si ingrijirea pisicilor?
    Referitor la sterilizare de exemplu: inainte, o femela se steriliza la minim 6 luni si un mascul la minim 1 an. Acum s-a descoperit ca nu este nici o problema daca puii se sterilizeaza la 3 luni, indiferent daca sunt masculi sau femele.



  • De unde pot afla iubitorii de pisici toate aceste informatii de ultima ora?
    De pe site-ul WINN FELINE FOUNDATION: http://www.winnfelinehealth.org. Aceasta fundatie genereaza fonduri destinate cercetarii in domeniul pisicii. Cu acesti bani, diferite mari universitati au strans o baza de ADN-uri de la pisici cu diferite boli din intreaga lume, ADN-uri ce au fost analizate si comparate de catre renumiti geneticieni si medici veterinari. Cu ajutorul fondurilor stranse de la crescatorii si iubitorii de pisici, acestia au gasit genele raspunzatoare pentru unele boli, astfel ca se pot face usor si relativ ieftin teste pentru a identifica purtatorii acestor gene si eliminarea lor treptata de la reproducere din diferite rase.





  • Sa ne intoarcem la campionii dvs. Cum faceti imperecherile?
    In primul rand respectam regulile FIFe, de maxim 3 cuiburi in 2 ani. Avem grija ca exemplarele care se imperecheaza sa fie absolute sanatoase, sa aiba calitati deosebite specifice rasei, Astfel ca puii lor sa fie mai “buni” decat parintii.  Imperechem pisici ce au calitati deosebite cu pisici care sunt extraordinare exact in zona “defectului” celeilalte pisici. Puii pleaca catre noile lor camine incepand de la varsta de 3 luni, vaccinati, microcipati, cu pasaport european si pedigree. Puii ce nu sunt destinati unor crescatori sunt sterilizati.







  • Ce inseamna ca imperecheati calitati cu defecte?
    Nici o pisica nu se ridica la standardul ideal, noi insa urmarim acest lucru. De exemplu, un exemplar deosebit dar cu o culoare de ochi prea deschisa se imperecheaza obligatoriu cu o pisica ce are o culoare de ochi extraordinara, pentru a incerca remedierea “defectului”. asa fel incat macar un pui sa aiba toate calitatile. Cautam sa cream pisica perfecta din puct de vedere al standardului rasei.





  • Ce alte masuri mai luati in acest sens?
    Eliminam de la reproductie pisicile care poarta defecte fenotipice sau sunt purtatoare ale unor gene posibil generatoare de boli. ADN-ul tuturor pisicilor reproducatoare este testat in SUA, iar pisicile care nu sunt destinate reproductiei sunt sterilizate si destinate unei familii iubitoare, selectate cu atentie.





  • Cresterea pisicilor este o activitate profitabila?
    Pentru noi cresterea pisicilor este un hobby nu o activitate din care sa scoatem profit. Noi suntem o felisa competitionala, consideram ca facem parte dintr-un sport, participam la expozitii atat in tara cat si in strainatate, investim mult in pisicile noastre. Avem un Cornish Rex campion mondial, un Ragdoll care a pierdut balotajul pentru titlul mondial si frecvent cel mai bun Ragdoll seal Bicolor la campionatele mondiale din ultimii 10 ani.





  • Acest hobby este in crestere?
    Da, Asociatia felina Sofisticat, al carui membru sunt, este fondata in 2005 de o mana de voluntari. Aceasta asociatie a progresat extraordinar, avem acum membri nu doar din Romania, ci deasemenea din Ucraina, Israel, Bulgaria, Anglia, Germania si Spania. Cartea de origine a federatiei romane “Felis Romania” a depasit 2000 de pisici de rasa iar expozitiile noastre internationale (de primavara si de toamna) au devenit un mare eveniment mediatic, aducand aproape 300 de pisici de rasa,  arbitri internationali, mii de spectatori entuziasti si o sumedenie de produse si mancaruri pentru pisici la acest mare festival.