Potrivit acestui studiu, capacitatea ghepardului de a accelera, incetini si de a schimba rapid directia il face un vanator extrem de bun, nu doar viteza.
Gheparzii ajung la o acceleratie laterala mai mare decât a unei motociclete", a declarat Alan Wilson de la Colegiul veterinar Royal, din Marea Britanie. "Acestia actioneaza ducand la extrema performantele atletice".
Echipa lui a atasat gulere, activate cu GPS si accelerometre, la cinci gheparzi salbatici din Delta Okavango din Botswana, dupa care a urmarit viteza si salturile a 367 de animale pe parcursul unui an.

Au inregistrat o viteza maxima de aproximativ 93 km/h - ceea ce ii face pe gheparzi cele mai rapide animale terestre - insa media a fost mult mai mica, in jur de 51 km/h. Cele mai multe curse au inregistrat viteze de 73 km/h. "Cand te gandesti ca un cal de curse sau un ogar alearga cu 64 km/h, este destul de impresionant", a spus Wilson.

Studiul lui Wilson a constatat ca, desi gheparzii ar putea rula la viteze foarte mari, ei aleg sa nu faca asta atunci cand vaneaza. "Ceea ce pot face este sa accelereze si sa-si foloseasca miscarile mai bine decat orice alt animal", a spus el. Gheparzii au fost capabili sa accelereze pana la 3 metri pe secunda si sa incetineasca de la 4 metri pe secunda intr-un singur salt. La cea mai mare acceleratie muschii animalului au produs o putere de 100 w/kg - care este de patru ori mai mare decat puterea produsa de Usain Bolt, cand a fugit in sprint (100m) si a obtinut un timp record de 9.58 sec.
Muschii cailor de polo pot produce o putere de aproximativ 30 w/kg, in timp ce ogarii de curse produc 60w/kg.
In plus, echipa lui Wilson a constatat ca animalele sunt vanatori mult mai versatili decat se credea anterior. El le-a vazut la vanatoare pe timp de noapte, in stufaris dens, dar si in teren deschis. "Doar o mica parte din ceea ce pot gheparzii este performanta", a mai spus el.