animale.ro  »  Stiri  »  Diverse  »  Ghepardul, mai rapid decat o motocicleta

Ghepardul, mai rapid decat o motocicleta

1/1571
calendar_month 11 Nov 2015, 00:00
Potrivit acestui studiu, capacitatea ghepardului de a accelera, incetini si de a schimba rapid directia il face un vanator extrem de bun, nu doar viteza.

Gheparzii ajung la o acceleratie laterala mai mare decât a unei motociclete", a declarat Alan Wilson de la Colegiul veterinar Royal, din Marea Britanie. "Acestia actioneaza ducand la extrema performantele atletice".

Echipa lui a atasat gulere, activate cu GPS si accelerometre, la cinci gheparzi salbatici din Delta Okavango din Botswana, dupa care a urmarit viteza si salturile a 367 de animale pe parcursul unui an.Au inregistrat o viteza maxima de aproximativ 93 km/h - ceea ce ii face pe gheparzi cele mai rapide animale terestre - insa media a fost mult mai mica, in jur de 51 km/h. Cele mai multe curse au inregistrat viteze de 73 km/h. "Cand te gandesti ca un cal de curse sau un ogar alearga cu 64 km/h, este destul de impresionant", a spus Wilson.Studiul lui Wilson a constatat ca, desi gheparzii ar putea rula la viteze foarte mari, ei aleg sa nu faca asta atunci cand vaneaza. "Ceea ce pot face este sa accelereze si sa-si foloseasca miscarile mai bine decat orice alt animal", a spus el. Gheparzii au fost capabili sa accelereze pana la 3 metri pe secunda si sa incetineasca de la 4 metri pe secunda intr-un singur salt. La cea mai mare acceleratie muschii animalului au produs o putere de 100 w/kg - care este de patru ori mai mare decat puterea produsa de Usain Bolt, cand a fugit in sprint (100m) si a obtinut un timp record de 9.58 sec. 

Muschii cailor de polo pot produce o putere de aproximativ 30 w/kg, in timp ce ogarii de curse produc 60w/kg.

In plus, echipa lui Wilson a constatat ca animalele sunt vanatori mult mai versatili decat se credea anterior. El le-a vazut la vanatoare pe timp de noapte, in stufaris dens, dar si in teren deschis. "Doar o mica parte din ceea ce pot gheparzii este performanta", a mai spus el.

Recomandari

Pet Vet

Boala vestibulara afectează sistemul de echilibru al organismului si pot sa apara manifestari nervoase periferice (in afara sistemului nervos central...

 
 
 

Quiz

daca realizezi acest quiz,vei observa la rezultat si pe parcursul testului ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru a castiga un concurs de ...

 
Sondaj
Ce parere ai despre gradinile zoo?