Greierele ca animal de companie
8/884
label Diverse autorenew 01 Mar 2012, 00:00
Langa cele mai apreciate animale de companie, greierele pare o alegere bizara, insa ii atrage pe multi prin "cantecul" sau produs de frecarea elitrelor si nevoile de ingrijire reduse. Inrudit cu lacustele, greierele face parte din familia Gryllidae si au fost identificate peste 900 de specii la nivel mondial. Doar masculul produce zgomote, iar perioada in care este cel mai activ este de la miezul noptii pana la rasarit.

Domesticirea greierelui

Primii greieri pastrati ca animale de companie isi au originea in China Antica. Timp de secole, greierii au fost pastrati in recipiente decorative speciale, devenite foarte pretioase pentru colectionarii moderni.

In Evul Mediu, chinezii au inceput chiar sa organizeze batai intre greieri, traditie care a continuat pana cand regimul comunist din China a interzis pastrarea acestei insecte ca animal de companie.

In ultimii 20 de ani, greierii au devenit din nou companioni populari in China si sunt vanduti si de cele mai multe pet shop-uri din Japonia. Cei mai multi greieri vanduti in prezent sunt capturati in salbaticie. Durata de viata variaza intre 8 si 10 saptamani.

Calugarita, un animal de casa neconventional

Cusca sau acvariu?

Traditia pastrarii greierilor in custi si recipiente speciale nu s-a pierdut complet, insa pentru a prelungi viata unui greiere se recomanda un spatiu mai generos, fie un borcan de sticla cu pamant pe fund, fie un acvariu cu capac special. Coliviile mai mari pot fi fabricate din lemn, ceramica, bambus sau chiar fildes si metale pretioase.

Daca planuiesti sa.ti achizitionezi un greiere ca animal de companie, pregateste mai intai cusca sau acvariul in care planuiesti sa-l tii. Femelele de greiere pot fi deosebite cu usurinta de masculi deoarece au un ovipositor, organ cu forma falica ce poate fi confundat si cu o coada, ce lipseste cu desavarsire de la mascul.

Excretiile greierilor sunt mici si negre si se recomanda curatarea lor saptamanala daca ai un singur greiere si mai des pentru cei care cresc mai multe insecte in acelasi loc.

Cum ingrijesti un greiere

Cei mai multi greieri prefera temperaturi intre 26 si 32 C si pana la 16 ore de lumina pe zi. Culcusul insectei poate fi pus langa o lampa, insa nu se recomanda expunerea la lumina soarelui in mod direct.

Insecte omnivore, greierii se vor manca intre ei daca nu li se ofera suficienta hrana. Poti hrani greierii cu fructe si legume proasete, dar niciodata citrice, paine, fulgi de cereale sau mancare pentru caini macinata.

Greierii se pot ineca foarte usor, astfel ca nu se recomanda folosirea unui vas de apa. Un burete umezit periodic este cea mai buna solutie, insa daca vrei sa imperechezi doi greieri, femela isi va depune ouale in burete. In acest timp, poti instala un vas cu apa care sa fie aproape complet umplut cu pietris, astfel incat greierii sa poata bea apa fara riscul de a cadea complet in vas.

Sursa foto: Pbase.com