Hibernarea la broastele testoase de apa
2/296
label Diverse autorenew 09 Feb 2009, 00:00
De ce sa hiberneze?
Odata ce toamna si iarna isi fac simtita prezenta si zilele devin mai scurte, broasca voastra testoasa va incepe sa devina mai inceata. In curand, ea va intra in hibernare, starea de latenta, de inactivitate in care anumite animale „dorm”, cu o scadere corespunzatoare a temperaturii corporale si a metabolismului. Aceasta este modalitatea ei de a trece iarna, atunci cand hrana se gaseste in cantitati limitate si este mult mai convenabil sa economisesti energie.
Dar, de ce o reptila sanatoasa si fericita care are mancare din belsug si traieste confortabil, chiar si in ceea ce privesc temperaturile ambientale, ar avea nevoie sa hiberneze?

Noi suntem doar la inceput in ceea ce priveste intelegerea fiziologiei hibernarii la reptile, dar devine din ce in ce mai clar ca ea este benefica pentru sanatatea animalutului. Specimenele sanatoase isi depun rezerve de grasime in etapele premergatoare hibernarii. Daca nu li se permite sa hiberneze, aceste animalute pot prezenta riscul de a deveni obeze. Se considera ca hibernarea este necesara pentru functionarea normala a glandei tiroide. Exista, de asemenea, dovezi ca hibernarea ajuta la mentinerea sistemului imunitar. Hibernarea este cel mai probabil necesara in cazul in care se doreste ca testoasa sa atinga durata ei maxima de viata. In mediile lor naturale, multe dintre broastele testoase hiberneaza din octombrie sau noiembrie pana la sfarsitul lui februarie, martie sau chiar inceputul lui aprilie. Scurtarea naturala a lungimii zilei si reducerea luminozitatii zilei-lumina, precum si disponibilitatea redusa a hranei, se enumera printre semnele care induc comportamentul de hibernare. Aceste animale se afunda adanc in asternutul de frunze sau in pamantul moale, astfel izolandu-se de modificarile de temperatura, si pe masura ce zilele se lungesc si temperaturile cresc, ele isi fac aparitia in primavara. Pentru majoritatea testoaselor, activitatea maxima (de varf) are loc intre 22 si 280C. Aceasta este zona de temperatura optima preferata de aceste animalute. La temperaturi sub 200C, nivelele de activitate scad. Atunci cand temperaturile scad sub 160C, hibernarea poate sa apara.
A hiberna sau a nu hiberna, aceasta este intrebarea?
Nu toate broastele testoase hiberneaza. In realitate, modelele de hibernare pot varia de la un individ la altul. In captivitate, avand temperaturi constante si hrana din belsug, ele pot sa nu intre in hibernare deloc. In aceasta problema, reptilele isi urmeaza propriile reguli. Incurajarea reptilelor captive sa hiberneze deseori necesita conditii artificiale similare celor din mediile naturale, cum ar fi reducerea treptata a temperaturii si luminii.
In prima instanta, asigurati-va ca specia pe care o aveti este una care hiberneaza. De asemenea, identificati cu certitudine specia si, in anumite cazuri, subspecia pe care o detineti. Familiarizati-va cu istoria ei naturala, originea si daca acest individ ar fi posibil sa hiberneze in salbaticie. Medicii veterinari specializati pe reptile, detinatorii cu experienta, crescatorii, cluburile locale de reptile si organizatii de tipul The Tortoise Trust pot fi sursele excelente de informatii practice. Numai in cazul in care stiti ca animalutul vostru de companie este un membru al unei specii care nu hiberneaza, puteti fi aproape siguri ca ea ar trebui sa hiberneze. Cel mai important semn ca testoasa voastra vrea sa hiberneze este o scadere a poftei