Imperecherea la Marele Alexander: amenajarea cuibului si nasterea puilor

9/926
label Diverse autorenew 18 Apr 2012, 00:00
In pofida faptului ca acesti papagali nu necesita ingrijiri minutioase pe durata reproducerii, este important sa le amenajezi cuibul in mod corespunzator si sa acorzi o atentie sporita puilor.

Inmultirea papagalilor Marele Alexander este un proces usor, printre altele datorita faptului ca aceste pasari nu se imperecheaza pe viata. Pentru a te asigura ca papagalii traverseaza o perioada de reproducere lipsita de incidente, este important sa le asiguri anumite conditii de trai si sa veghezi, ulterior, la bunastarea micilor urmasi.

Cuibul

In mediul natural, papagalii Marele Alexander traverseaza perioada de imperechere intre lunile noiembrie si aprilie, desi aceasta poate varia in functie de localizarea pasarilor. Papagalii formeaza mici colonii si construiesc cuiburi in acelasi copac. De regula, aceste cuiburi apar in palmierii batrani, uscati.

In captivitate, este important sa le asiguri un cuib bine amenajat in care femela sa isi poata depune ouale, cat si o temperatura adecvata (circa 13 - 19 C). Cuibul ar trebui amenajat in interiorul unei voliere incapatoare, adaptate dimensiunilor celor doi papagali Marele Alexander.

Adauga, in interiorul volierei, doua cutii-cuiburi din care perechea sa aleaga: fiecare dintre acestea trebuie sa aiba, ca substrat, rumegus (circa 5-7 cm grosime). De asemenea, cutiile ar trebui sa fie din metal, astfel incat femela sa nu poata indeparta partea inferioara a cuibului. In plus, o cutie metalica va asigura si o igienizare mai facila la sfarsitul perioadei de imperechere.

Importante sunt si dimensiunile celor doua cuiburi. Ideal, un cuib ar trebui sa aiba o latime de 40 cm, o lungime de 60 cm si o gaura de acces cu o circumferinta de 9-10 cm.

Nu in ultimul rand, perechea de pasari Marele Alexander formata ar trebui tinuta departe de alti papagali pe durata sezonului de reproducere, intrucat pasarile risca sa devina agresive din dorinta de a-si proteja cuibul si puii.

Puii

Femela de papagal Marele Alexander va depune 2-4 oua a caror perioada de incubatie este de 26-28 de zile. In tot acest timp, atat femela, cat si masculul vor cloci ouale, alternativ. Inainte de sfarsitul perioadei de incubatie, umiditatea din incapere ar trebui sa atinga valoarea de 80%.

2210.jpg

Tot inainte de eclozare, puisorii vor face o gaura mica in ouale lor pentru a putea respira. Dupa 3 saptamani, puii devin independenti, insa nu ar trebui separati de parintii lor. La circa 7-8 saptamani de la eclozare, puii de papagal Marele Alexandru vor putea parasi cuibul si, in jurul varstei de 10 saptamani, vor fi intarcati complet.

Pentru ca puii de papagal Marele Alexandru sa fie sociabili, este important sa te joci cu ei inca de la o varsta frageda. Le poti oferi hrana moale pe baza de oua, care ii va ajuta sa se dezvolte, chiar din palma (papagalii-parinti iti vor permite, de regula, sa te apropii), contribuind, astfel, la imblanzirea lor timpurie.

Sursa foto: petinfoclub.com, weloveourbangladesh.blogspot.com, yorkshire.inetgiant.co.uk

Quiz
Ce nume i se potriveste animalului tau?

Cu totii suntem interesati sa cautam un nume cat mai potrivit animalului nostru......ei bine acum poti afla foarte usor!

Sondaj

Daca ai avea un animal activ ,iar tu nu ii acorzi atentie ,ce faci?