In Africa, braconajul trimite elefantii si rinocerii la disparitie

1/1998
label Diverse autorenew 27 Oct 2014, 00:00
Din pacate, vanatoarea ilegala trimite aceste specii la disparitie.

Anual, 35.000 de elefanti si peste o mie de rinoceri sunt braconati in Africa. Fenomenul a fost pierdut de sub control, iar potrivit specialistilor, aceste animale e foarte probabil sa nu mai existe in secolul urmator. Vanatoarea ilegala are, in principal, scopul de a valorifica pe piata neagra fildesii si coarnele acestor animale.

Masacrarea rinocerilor

Masacrarea de rinoceri in Africa de Sud se amplifica pe zi ce trece, braconierii ucigand doar in prima jumatate a anului nu mai putin de 558 de animale, cu o suta mai mult decat in intervalul similar de anul trecut, scrie AFP.

In ciuda eforturilor de combatere a vanatorii ilegale, Africa de Sud, care detine aproximativ 80% din populatia de rinoceri a planetei, estimata la peste 25.000 de exemplare, ar putea inregistra anul acesta un numar record de rinoceri ucisi. Si anul trecut s-a inregistrat o cifra record de rinoceri ucisi: 1.004 exemplare.

Potrivit Agerpres, care citeaza publicatii internationale, in ultima vreme braconierii folosesc pusti semi-automate sau sageti otravite, iar cand animalul este doborat, trec la taierea cornului, scrie AFP.

Aceste coarne de rinocer sunt apoi vandute in Asia, unde li se atribuie proprietati medicinale impotriva cancerului si a mahmurelii.

Insa si turistii le fac rau acestor animale. Cum aparatele de fotografiat sunt nelipsite intr-un safari, la fel si postarea imaginilor pe internet este un fapt la indemana oricui. Iar braconierii folosesc coordonatele acestor fotografii pentru a identifica locul in care se afla animalele si apoi a le ucide.

Elefantii, sacrificati ilegal

Si elefantii sunt decimati de vanatoarea ilegala. Ultimele cercetari arata ca Africa si-ar putea pierde o cincime din populatia de elefanti in urmatorii zece ani daca braconajul va continua in ritmul actual.

"In centrul Africii, elefantii suporta din plin efectele braconajului, insa, avand in vedere amploarea sacrificarii ilegale in toate subregiunile, chiar si cele mai numeroase populatii din sudul si estul Africii sunt in pericol daca tendinta nu se inverseaza", au transmis reprezentantii Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, citati de AFP.

In Africa, populatia de elefanti este estimata la circa 500.000 de exemplare, insa, potrivit statisticilor, circa 35.000 de pachiderme sunt ucise anual pentru a li se recolta fildesii. Vanatoarea tot mai intensa este cauzata in principal de saracia locuitorilor din zona centrala a Africii, dar si de cresterea tot mai mare a cererii de fildes in tari precum China si Thailanda.

Una dintre speciile de elefant, elefantul african de padure, se afla deja in pragul extinctiei. Acesta are origini in jungla din bazinul Congo, iar specia sa a inregistrat o scadere de 62% numai in ultimii 10 ani.

Foto: atctravel-blog.com, dannerpedia.wikispaces.com, galleryhip.com, nationalgeographic.com, unews.utah.edu, futuretimeline.net