Un adapost adecvat este extrem de important in timpul sezonului rece. Cainii au nevoie de un loc confortabil si sigur, care sa-i fereasca de zapada si de viscol. Un cotet mare cu paturi sau asternut din paie ar putea fi o varianta eficienta.
In schimb, nu recomandam incalzirea electrica a cotetului. Cainii curiosi ar putea roade cablurile electrice, existand pericolul de electrocutare.
Asternutul cotetului trebuie schimbat periodic. Odata cu trecerea timpului, paiele pot sa capete mucegai, iar paturile se umezesc si se murdaresc. Paiele mucegaite pot cauza cainelui o serie de probleme respiratorii si la nivelul pielii. In cazul paturilor murdare si umede, acestea creaza o stare de disconfort pentru animalul tau, acesta fiind predispus la imbolnavire.
Toaletarea cainelui
Pentru o blana sanatoasa si o izolare termica adecvata este necesara toaletarea periodica a cainelui.
Detii o specie de caine cu par scurt? Iti recomandam sa nu-l tii afara, deorece se poate imbolnavi mult mai usor decat cei cu par lung.
Alimentatia animalului
Cainii tinuti in curte in timpul iernii au nevoie de mai multa energie pentru a-si pastra constanta temperatura corpului. Un surplus de energie presupune si un surplus de calorii, adica mai multa mancare. Asigura-te ca animalul tau are parte de hrana suficienta si de buna calitate.
La fel de importanta este si hidratarea cainelui. Apa cainelui trebuie schimbata in fiecare zi. Cainele trebuie sa consume numai apa. Varianta in care zapada si gheata pot inlocui apa nu trebuie luata in calcul. Zilnic, trebuie sa verifici apa si sa te asiguri ca aceasta nu a inghetat.
Cum eviti supraalimentarea animalului de companie
Problemele de sanatate
Cainii lasati in curte in sezonul rece se imbolnavesc mult mai repede. Monitorizeaza-ti cu atentie cainele si depisteaza orice boala, inainte ca aceasta sa se agraveze.
Un posibil pericol ar fi degeraturile, care pot aparea in special la urechi, in zona cozii si la nivelul picioarelor. Cainele se mai poate imbolnavi si daca este expunes la sare si la produsele folosite pentru topirea ghetii. Cainele calca pe sare, iar aceasta ajunge in cavitatea bucala si in stomac dupa animalul isi linge labele. Ingerarea sarii si a altor produse toxice cauzeaza probleme gastrointestinale, arsuri la nivelul esofagului si stomacului sau chiar arsuri la nivelul labelor.
In timpul sezonului rece, multi proprietari de masini schimbe antigelul. Expunerea la acest lichid ar putea fi fatala. Asigura-te ca animalul tau nu poate ajunge la antigel si la alte substante toxice.
Foto: puppypuppyclothes.com