Adapostul iepurelui in timpul iernii
Adapostul exterior al iepurelui trebuie reparat inainte de sosirea sezonului rece, intrucat este esential ca spatiul in care rozatorul isi duce existenta sa nu permita infiltrarea apei, nici trecerea curentilor de aer reci.
Adapostul trebuie bine izolat, pornind de la acoperis si finalizand cu pardoseala, pentru ca umezeala ori curentii sa nu poata patrunde in interior. Totusi, ventilarea corespunzatoare a custii ramane vitala, asadar asigura-te ca nu izolezi adapostul in totalitate.
In continuare, este important sa te asiguri ca iepurele va avea parte de confortul si caldura de care are nevoie pe timp de iarna. Adauga fan proaspat in cusca sa si acopera-l cu ziare, pentru a-l izola. De asemenea, captusirea pardoselii adapostului cu o patura ori un covoras vechi va asigura un plus de confort.
Totodata, pentru ca animalutul sa se poata incalzi in mod corespunzator, adauga in cusca o cutie pe marimea sa, cu o gaura prin care sa se poata strecura in interior, si captuseste-o cu fan bine uscat.
Nu in ultimul rand, se recomanda ca adapostul iepurelui in timpul iernii sa nu fie expus temperaturilor exterioare, intrucat este putin probabil ca rozatorul sa faca fata cu brio gerului specific sezonului rece. De aceea, mutarea custii intr-un spatiu relativ ferit - cum ar fi o magazie - este mai mult decat indicata.
Hrana iepurelui in timpul iernii
Iepurele crescut in afara casei va avea nevoie de hrana suplimentara in timpul iernii, deoarece va produce mai multa energie pentru a se incalzi. Fanul, oferit zilnic, reprezinta o alegere excelenta, insa va trebui suplimentat cu legume cu frunze verzi si alte legume pentru a-i furniza necesarul de nutrienti.
Evita sa ii oferi rozatorului legume congelate sau care au fost expuse unor temperaturi scazute, intrucat ii pot dauna. De asemenea, evita sa ii oferi gustari suplimentare: cantitatea standard de morcovi, spre exemplu, pe care i-o oferi in restul anului trebuie mentinuta. Pentru a-i asigura iepurelui sursele necesare de energie, suplimenteaza cantitatea de fan si de legume cu frunze verzi.
Atentie si la hidratarea animalului: din cauza temperaturilor scazute, apa din vasul iepurelui poate ingheta. Verific-o frecvent si inlocuieste apa ori de cate ori este necesar. Pentru a preveni inghetul, poti inveli vasul intr-un material textil care il va izola.
Ingrijirea propriu-zisa a iepurelui in timpul iernii
Adapostul iepurelui va trebui curatat cu regularitate, la fel ca in restul anului. Arunca periodic fanul din interior, curata temeinic excrementele, la fel si vasele de mancare si de apa.
Totodata, iepurele se va bucura de compania ta, prin urmare nu lasa temperaturile mici sa te impiedice sa il vizitezi, sa te joci cu el si sa il mangai la fel de des ca inainte.
De altfel, vizitele frecvente te vor ajuta si sa depistezi la timp eventualele probleme de sanatate cauzate de frig, inainte ca animalutul sa riste sa isi piarda viata.
Foto: forwallpaper.com, gdefon.com, free-pet-wallpapers.com, rabbitbreeders.us, riseandshinerabbitry.com