Canari: conditiile necesare pentru reproductie
Ingrijirea puilor de canar dupa eclozare
Puii de canar se nasc cu ochii inchisi, fara pene, si foarte infometati. Daca parintii au avut la dispozitie materialele necesare pentru constructia cuibului, tot ce ai de facut este sa verifici periodic ca fiecare pui primeste atentie din partea parintilor.
Hranirea puilor de canar
Pentru ca micutii sa primeasca toate substantele nutrititive de care au nevoie pasarile in primele zile de viata, este important sa oferi canarilor un amestec de hrana moale, bogat in proteine.
Hrana moale poate contine seminte fierte timp de 20 de minute sau seminte germinate, ou fiert si legume verzi. Nu se recomanda folosirea unei hrane speciale din comert in primele zile de viata, deoarece aceasta poate avea un continut ridicat de zahar, lucru ce deshidrateaza puii de canar si micutii devin prea apatici pentru a mai cere mancare parintilor.
Semintele pot fi inmuiate in apa pentru a germina timp de 24 pana la 72 ore sau pot fi fierte pentru preparare rapida. Oul fiert poate fi amestecat cu semintele inmuiate, iar necesarul de vitamine din dieta puilor de canar este asigurat de mar proaspat si frunze de legume verzi (salata verde, spanac etc).
Poti suplimenta hrana pasarilor si cu orez foarte bine fiert, firimituri de paine intergrala inmuiate sau alte legume fierte, ca boabele de mazare.
Intarcarea puilor de canar
Dupa primele zile de viata, apetitul puilor de canar de dubleaza, iar mai tarziu se dubleaza din nou inainte ca micutii sa fie gata de intarcare.
De obicei, puii incep sa manance singuri in jurul varstei de 4 saptamani, moment in care parintii pot fi deveni agitati. Multe perechi de canari intra din nou in perioada de imperechere daca nu sunt despartiti, iar parintii pot incepe sa smulga penele puilor pentru a-si amenaja cuibul.
Masculul hraneste puii de obicei mai mult decat femela, motiv pentru care se recomanda indepartarea masculului din colivie pentru a evita si alte probleme.
Primele alimente potrivite pentru puii care incep sa se hraneasca singuri sunt toate alimentele oferite si parintilor pentru a-i hrani pe micuti, la care se adauga morcov fiert. Puii de canar nu pot sparge singuri seminte uscate in cioc cel putin pana la varsta de 6 saptamani.
Sexarea puilor de canar
Despartirea puilor in functie de sex este utila de la o varsta frageda pentru dezvoltarea cantecului canarilor. Unii crescatori sustin ca gheara centrala este mai lunga la masculi decat la femele, in timp ce altii spun ca este important sa scoti puii din cuib la varsta de doua saptamani si sa-i pui pe un prosop: masculii vor incerca sa mearga inainte, in timp ce femelele raman relativ pe loc.
De cele mai multe ori, sexarea cu un grad de siguranta de 100% a acestei specii de pasari poate fi efectuata abia la maturitate.
Sursa foto: Canlilaralemi.org, Canarytales.blogspot.com