Studiul arata ca leii de mare din Insulele Galapagos (Zalophus wollebaeki) sunt tot mai predispusi foametei din cauza expunerii la influentele umane, cum ar fi animalele de companie si poluarea. Acestea le pot afecta imunitatea, ceea ce ii face mai putin capabili sa vaneze si le creste sansele de a muri de foame atunci cand sursele de hrana sunt putine.
Conservationistii au petrecut mai mult de optsprezece luni pe insulele San Cristobal, locuite de oameni, si in Santa Fe, unde nu exista oameni, caini, pisici, soareci sau sobolani. Ei au marcat 60 de lei de mare Galapagos de pe fiecare insula si le-au monitorizat comportamentul si fiziologia.

"Sistemul imunitar al leilor de mare din San Cristobal s-a dovedit a fi mai activ, indicand probabil o amenintare de boli infectioase, ceea ce ar putea insemna ca activitatea umana determina cresterea riscurilor de boli potential periculoase in randul leilor de mare din Galapagos", a explicat Dr. Paddy Brock, autorul studiului.
In ciuda legilor menite sa protejeze fauna unica gasita pe Insulele Galapagos, animale de companie sunt importate regulat in aceasta regiune, iar acest fapt creste riscul de boli noi care sosesc si se raspandesc in randul speciilor locale. In plus, deversarea reziduurilor de canalizare in golful San Cristobal, unde traiesc leii de mare, creste expunerea acestora la microbi si bacterii asociate oamenilor.

"Suntem tot mai constienți de pericolul bolilor infectioase care ameninta animalele salbatice din intreaga lume, de la amfibienii aflati la tropice pana la pasarile din gradinile britanice. Insa este trist si ingrijorator sa depistam acum aceste pericole si in cazul leilor de mare care se presupune ca traiesc intr-un mediu curat reprezentat de Insulele Galapagos", a mai adaugat Dr. Brock.