Piata sortimentelor de mancare pentru caini este un univers in miscare si continua evolutie. Producatorii incearca sa vina cu solutii cat mai bune pentru a satisface nevoile nutritionale ale fiecarui caine. Se iau in considerare factori ca rasa, varsta, ritmul de crestere, capacitatea de efort, diferitele particularitati ale tubului digestiv.
Liniile majore de diferentiere ale tipurilor de mancare pentru caini sunt cele axate pe hranirea raselor de talie mica si cele pentru rasele de talie mare. Unde se afla limita intre cele doua? Cel putin din punctul de vedere al producatorilor de mancare pentru caini, orice caine care ajunge la peste 30-40 de kg ca adult (greutate normala) poate fi considerat un caine de talie mare. Multa vreme s-a crezut ca, pentru a creste si a se dezvolta sanatos, cainii de talie mare au nevoie de o dieta bogata in calciu, fosfor, proteine si cu un continut caloric foarte ridicat. Cercetarile au dovedit insa contarariul. O dieta cu un continut moderat in astfel de elemente ajuta de fapt cateii raselor de talie mare cu crestere rapida sa creasca mai bine, mai sanatosi si mai feriti de problemele tipice ale scheletului. Ei avand oricum tendinta spre crestere rapida, dieta ii ajuta sa aiba o dezvoltare mai corecta a scheletului, cu mai putine probleme. Exista si retete speciale menite sa ajute la o mai buna crestere a cartilagiilor articulare care includ glucozaminglicani si condroitina. Acestea se adreseaza puilor din cainii de talie mare, dar si adultilor. Nu doar cateii de talie mare au nevoie de o dieta speciala, ci si cei de talie mica. Ei au un metabolism mai ridicat, arderile mai mari, dar si un stomac mult mai mic. Acesti caini au nevoie de o hrana care sa inglobeze o cantitate cat mai mare de nutrienti esentiali si de energie intr-o masa si un volum mai mic.
Ce se intamapla atunci cand adoptati un catel metis si nu stiti cat de mare se va face ca adult? Nu stiti in ce grup de rase sa il incadrati ca sa ii puteti alege tipul de hrana potrivit. Se poate aprecia ca la doua luni un catel sanatos are deja un sfert sau o cincime din greutatea sa de adult. Ramane sa faceti dumneavoastra inmultirea. Este foarte important pentru un catel sa fie bine hranit, in primul rand din punct de vedere calitativ. Carentele nutritive incepand din perioada intrauterina si pana dupa intarcare pot genera probleme grave afectand serios sistemul imunitar sau dezvoltarea sistemului osos. Un catel bine hranit nu inseamna insa un catel grasut si rotunjor. Cel mai frecvent stapanii fara experienta ajung sa isi ingrase peste masura cateii. Nu trebuie sa ii se vada coastele, ca sa vorbim concret, dar trebuie sa se simta cat de cat usor la o palpare ferma cu ambele maini a cutiei toracice. Atentie si la abdomen: un catel cu o burtica mare tot timpul, odata ce a fost bine deparazitat si nu are alte probleme digestive, are foarte probabil toate sansele sa devina obez. Un catel sanatos ar trebui sa fie un pic subtirel, cu osatura imbracata de tesut muscular, atat cat e la varsta respectiva, si intr-o proportie mai mica de tesut adipos. Rata de crestere e si ea importanta. Marimea finala a adultului e determinata genetic, asa ca mai devreme sau mai tarziu o va atinge. Hranindu-l moderat si controlandu-i rata de crestere, are timp sa asimileze mai bine si poate fi ferit de aparitia problemelor sistemului osos tipice cainilor de talie mare. Cat de des ar trebui hranit? Parereile sunt impartite si aici: de trei ori pe zi pana la 2-3 luni si apoi de doua ori pe zi sau de trei ori pe zi pana la 4 luni si apoi de doua ori pe zi. Puteti alege varianta care credeti ca se va potrivi mai bine catelului dumneavoastra in functie de cum arata si cum se simte el. Retineti totusi ca in perioada intarcarii trebuie hraniti de trei patru ori pe zi. Asta poate dura 7-10 zile, timp in care noul tip de mancare trebuie inclus in dieta lor gradat, cu atentie. Acest lucru trebuie respectat si atunci cand se face orice alta schimbare in dieta lui. Cateii au un tub digestiv sensibil, iar o schimbare brusca a tipului de mancare poate duce la voma sau diaree. Tipul nou de mancare se va introduce putin cate putin, cu cateva zeci de grame pe zi amestecat cu cea veche, pana se ajunge la ratia finala. In jurul varstei de patru-sase luni la majoritatea puilor rata de crestere scade. Cresterea trebuie supravegheata atent in continuare: la rasele mici pana la noua luni-un an, iar la cele mari pana la doi, chiar trei ani cand se poate spune ca au atins maturitatea deplina. Barometrul dumneavoastra in privinta dietei este starea generala a catelului. Un catel cu o dieta echilibrata va fi vioi, va avea o musculatura buna, o piele si o blanita sanatosa si stralucitoare. Daca asa stau lucrurile, sunteti pe drumul cel bun.