Padurile Covasnei, in pericol de disparitie din cauza unei companii austriece de cherestea

1/1441
label Diverse autorenew 04 Iul 2013, 00:00
Gigantul prelucrator de cherestea Holzindustrie Schweighofer doreste sa inceapa taierea padurii stravechi din zona Covasnei. Acesta detine deja patru fabrici in Romania, cu o cifra de afaceri anuala de 500 de milioane de euro (2012).

Din pacate, autoritatile locale din judetul Covasna au acordat permisiunea de planificare pentru construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului in Reci fara ca macar sa fie realizate sau publicate evaluari ale impactului acestor activitati asupra mediului. Drept urmare, compania austriaca Schweighofer Holzindustrie a primit "unda verde" pentru procesarea a 800.000 de metri cubi de busteni anual, 80% din produsele de cherestea rezultate urmand a fi exportate in Asia, mai ales in Japonia, fara ca macar sa cunoasca modul in care acest proiect va afecta mediul sau populatia locala.

Membrii proiectului Transylvanian Wildlife considera acest lucru scandalos, fiind o oportunitate de profit pe fondul unui impact negativ pe termen lung asupra mediului. Cei de la Holzindustrie Schweighofer au declarat ca ei nu sunt responsabili pentru replantarea padurilor, ci doar vor procesa lemnul furnizat. Cand un director al unei fabrici locale Holzindustrie Schweighofer a fost presat pe aceasta tema, tot ce a putut spune a fost: "uitati-va pe fereastra si veti vedea ca inca mai sunt paduri".

2635.jpg

In vederea stoparii unor astfel de activitati in padurile din Transilvania, echipa Transylvanian Wildlife a lansat o petitie, aducand ca argumente urmatoarele:

1. Muntii Carpați sunt o resursa vitala de apa pentru Europa Centrala, alimentand marile rauri din aceasta zona.
2. Muntii Carpati actioneaza ca o punte intre padurile din nord si cele din sud-vest, creand un coridor biologic necesar raspandirii plantelor si animalelor prin Europa.
3. Desi aproximativ 16% din acest ecosistem este protejat, taierile de padure, vanatoarea si dezvoltarea ameninta sa intrerupa acest coridor.
4. Padurile de pe pantele abrupte ale Muntilor Carpati ofera un habitat pentru cele mai mari populatii de urs brun, lup si ras, dar si pentru o treime din toate plantele existente in Europa

Proiectul Transilvania Wildlife inseamna o echipa de conservationisti dedicati si hotarati sa pastreze neatinsa una din ultimele zone cu adevarat salbatice din Europa. Acestia au realizat o baza de date de informare, documentata metodic, asupra florei si faunei din regiune. Scopul cercetarii lor independente este de a actiona ca un barometru de sanatate a mediului.

Sursa: transylvanianwildlifeproject.com