Parazitii intestinali la caine reprezinta o problema pe care trebuie sa o depistezi cat mai devreme, intrucat inmultirea exagerata a acestor paraziti poate duce la aparitia unor probleme digestive, la varsaturi si malnutritie.
Care sunt parazitii intestinali la caine
Puiul de caine este cel mai vulnerabil in fata parazitilor intestinali, pe care ii poate dobandi inca din prima zi de viata din laptele matern, daca mama este infestata. Insa nici cainii adulti nu sunt feriti de acesti musafiri nepoftiti. Cel mai adesea, patrupezii se aleg cu limbrici, adica viermi inelati.
Printre celelalte specii de paraziti intestinali frecvent intalnite la caini se numara Trichuris trichiura (nematode care se dezvolta in intestinul gros), teniile si Ancylostomatidae (nematode care se dezvolta in intestinul subtire).
Simptomele infestarii cu paraziti intestinali
Printre cele mai comune simptome pe care un caine le manifesta in cazul in care este infestat cu paraziti intestinali se numara:
- fecale acoperite de un mucus (in special la Trichuris trichiura)
- fecale cu sange
- varsaturi repetate
- diaree
- lipsa apetitului
- slabire accentuata
- pierderea echilibrului si anemie
Prima deparazitare la puii de caine se face la 4 saptamani.Tratamentul se repeta la 6 si 8 saptamani de viata, pentru ca animalul sa fie ferit de paraziti in urmatoarele 6 luni. Dupa aceasta perioada, deparazitarea trebuie facuta de 2 ori pe an.
Metode naturiste de combatere a parazitilor intestinali la caine
Daca patrupedul tau prezinta unul sau mai multe simptome ale instalarii parazitilor intestinali, il poti duce la un cabinet veterinar pentru un control, insa daca nu ai cum sa ajungi la medic, poti incerca metode naturiste de combatere a viermilor intestinali.
Taratele, de exemplu, contin acid fitic care impiedica parazitii sa se hraneasca cu nutrientii din intestinele cainilor. Daca nu se pot hrani corespunzator, parazitii mor. De asemenea, taratele contin fibre care curata intestinele de toxine si paraziti si contribuie la imbunatatirea digestiei.
Usturoiul, pisat si amestecat in mancarea cainelui sau adaugat sub forma de praf, amelioreaza eventualele senzatii de mancarime cauzate de parazitii intestinali si contribuie la combaterea acestora.
Semintele de dovleac contin cucurbitacina, o substanta care "paralizeaza" temporar parazitii intestinali. Acestia sunt eliminati prin fecale, insa tratamentul trebuie aplicat cateva zile la rand pentru efecte optime. De doua ori pe zi, trebuie sa pui cate o lingura de seminte de dovleac in mancarea cainelui.
Germenii de grau, uleiul de pelin si pamantul de diatomee pot contribui la combaterea parazitilor intestinali la caine. Pentru a fi sigur ca masurile pe care vrei sa le pui in aplicare pentru a-ti ajuta patrupedul sa scape de viermii intestinali sunt corecte, este bine sa consulti un medic, mai ales ca nu iti poti da seama cat de grava este infestarea.
Sursefoto:doffeedog.com,petfinder.com,petside.com,wisegeek.com