Pestii pilot, companionii fideli ai rechinilor. Dar de ce ii insotesc mereu pe acesti pradatori feroce ai adancurilor?

2/2009
label Diverse autorenew 05 Nov 2014, 00:00
Pestii pilot (Naucrates ductor) sunt animale foarte curioase: sunt singurele creaturi care inoata fara pic de probleme si teama in preajma fiorosilor rechini, fiindca stiu clar ca acesti pradatori nu le vor face niciun rau! Care este explicatia acestui fenomen atat de ciudat care a inspirat mituri si legende?

Legendele pescaresti sustin ca, atunci cand un
Relatia simbiotica dintre pestii pilot si rechini

Pestii pilot sunt vietati carnivore care isi duc existenta in apele Oceanului Atlantic, Indian si Pacific, cat si in Marea Mediterana. Relatia lor cu rechinii este una de comensualism, in sensul in care urmaresc acesti pesti de talie mare pentru a beneficia de pe urma lor.

Trebuie spus, totusi, ca nu doar rechinii sunt urmariti cu atentie de acesti pesti pilot, ci si alti pesti de talie mare, cat si broastele testoase. Cu toate acestea, cel mai adesea, pestii pilot sunt vazuti in compania rechinului cu inotatoare albe (Carcharhinus longimanus).

http://www.redorbit.com/media/uploads/2004/10/39_50376e3bd6601f8177bc51caabcda03e.jpg

Dar cum functioneaza, mai exact, aceasta relatie simbiotica dintre
rechinii cu inotatoare albe si micii pesti pilot? Ei bine, acesti rechini se deplaseaza pe distante mari in mod constant pentru a-si asigura necesarul de oxigen. Iar aici intervin pestii pilot: acestia ii ajuta pe rechini la curatarea branhiilor, care altfel s-ar umple de paraziti ce i-ar imbolnavi! Iar lucrurile merg chiar mai departe de atat: nu putini sunt pestii pilot care se strecoara chiar si printre teribilii dinti ascutiti ai rechinilor pentru a le face igiena dentara care, la randul sau, le asigura o sanatate de fier!

In schimbul "serviciilor de igienizare", pestii pilot sunt protejati de alti pradatori care nu indraznesc sa ii atace atunci cand se afla in preajma maretilor rechini.

Si mai interesant este faptul ca pestii pilot sunt foarte posesivi: daca se intalnesc cu vreun alt banc de pesti similari, acestora din urma nu li se permite sa se apropie de rechinul pe care primii il insotesc! Pur si simplu, odata grupul format, acesta isi pastreaza componenta initiala pana la capat.

In timpul calatoriilor alaturi de rechini, pestii pilot profita de resturile de hrana ramase in urma festinurilor acestor pradatori si isi asigura si ei o masa consistenta, cu o cheltuiala minima de energie si fara a risca sa devina ei insisi masa vreunui animal marin vorace!

Nu in ultimul rand, ar mai trebui spus ca pestii pilot par sa fie atrasi si de ambarcatiuni pe care le urmaresc uneori chiar si pe distante mari! Asa s-au nascut odinioara legende potrivit carora acesti pesti i-ar fi ghidat pe marinari catre destinatia lor.

Foto: wikimedia.org, redorbit.com, saveourseas.com, mybroadband.co.za