Sambata 1 noiembrie, la Predeal, la poalele muntilor, multime de oameni adunati pe stadionul alaturat unitatii militare. Darurile naturii i-au adunat pe toti la un loc. Daca va ganditi insa la frumusetea peisajului montan va inselati. Despre alte daruri ale naturii e vorba: Corbii. Aici a avut loc prima masuratoare oficiala a ceea ce ar urma sa devina o noua rasa de caini a Romaniei, Ciobanestii Romanesti Corbi.
Iata ca, pe langa ceea ce se numeste astazi Ciobanesc Carpatin, Ciobanesc Mioritic si Ciobanesc de Bucovina, ciobanii romani, dar si oamenii din anumite zone rurale au mai folosit si inca folosesc pentru paza turmelor si gospodariilor lor si un alt tip de caine, caruia ii spun caine Ciobanesc Corb. Un caine da talie mare, robust, de tip molosoid cu par negru, ca pana corbului (de aici si numele) si semilung. De ce par negru pe cea mai mare parte a corpului?
Se spune ca ciobanii voiau un caine de culoare neagra care sa fie mai greu de observat de eventualii atacatori pe timpul noptii si, astfel, unii dintre ei au prasit aceste linii de caini ciobanesti in cea mai mare parte negri. Daca este chiar asa sau nu, este mai greu de precizat. Mai important e faptul ca aceasta culoare atarge de obicei atentia si va fi poate unul din factorii care vor ajuta la sporirea popularitatii acestei rase intr-un cadru mai larg.
Zona de formare si de raspnadire a acestor caini nu a fost insa una prea intinsa, doar cateva judete: Dambovita, Arges si Brasov si zona Rucar-Bran. Astfel, oamenii din aceste zone care aveau ciobanesti Corbi si-au pus cainii prin masini, care cum au putut, si i-au adus la Predeal pentru o masuratoare.
Fiecarui caine i-a fost masurat un anumit numar de parametrii (talie, inaltimea jaretului, la cot, circumferinta pieptului, botului, raportul cranio-nazal etc), precizata ascendenta, a fost fotografiat, i-a fost apreciata descriptiv conditia, microcipat, iar toate aceste informatii au fost inregistrate.
Daca la fata locului, in organizare s-au implicat AChR, Clubul National de Ciobanesti Romanesti, un sprijin important a fost acordat si de Asociatia Pro Canis Brasov si de dl. Sebastian Fleseru, in fapt promotorul acestui eveniment.
Dupa spusele proprietarilor, cainii nu se aflau in cea mai buna conditie de par, acest lucru intamplandu-se de obicei primavara, insa chiar si asa Ciobanestii Corbi sunt caini care te fac sa te opresti in loc si sa-i admiri. Pentru noi, poate chiar si mai mult de atat: sa simti si un pic de mandrie nationala, stiind ca asemenea caini apartin ca si rasa tarii tale.
Pentru a exemplifica cele scrise mai sus, ne ajuta cele cateva zeci de poze facute la fata locului pe care le puteti vedea accesand galeria foto.