Oamenii de stiinta au crezut mult timp ca numai plantele, algele, unele bacterii si cateva nevertebrate au fost capabile sa profite de fotosinteza, pentru a transforma lumina solara direct in energie. Dar acum, pentru prima data, o vertebrata fotosintetica a fost identificata - salamandra (Ambystoma maculatum).
In mod ironic, salamandra nu este deloc o specie noua pentru cercetatori si este cunoscut de mult timp faptul ca embrionii acestor animale au o relatie de simbioza cu algele fotosintetice. In ciuda acestui fapt, aceasta relatie a fost intotdeauna considerata a fi una externa, prin care algele si salamandra fac un schimb echitabil de resurse.
Se pare totusi ca cercetatorii nu au efectuat studii destul de amanuntite. In timp ce analiza un lot de embrioni de salamandra, omul de stiinta Ryan Kerney, de la Universitatea Dalhousie, a vazut ceva diferit - o culoare verde stralucitoare care venea din interiorul celulelor. Aceasta culoare indica, de obicei, prezenta clorofilei, pigmentul ce absoarbe lumina si face posibila fotosinteza.
Motivul pentru care aceasta descoperire este surprinzatoare este acela ca toate vertebratele au ceea ce este cunoscut ca sistem imunitar adaptativ, care distruge in mod natural orice material biologic strain aflat in interiorul celulelor. Cum reusesc algele din celulele salamandrei sa ocoleasca această aparare ramane un mister.
Desi este prima data cand o astfel de co-existenta stransa cu un organism de fotosinteza a fost identificata la o vertebrata, descoperirea lasa deschisa intrebarea cu privire la cazul in care alte animale ar putea prezenta trasaturi similare.
Surse foto: nationalzoo.si.edu, savethesalamanders.com