Cele mai multe specii se indeletnicesc cu ridicarea unor "fortarete" doar pentru a-si proteja familia; altele, insa, o fac din pura pasiune. Iata trei arhitecti foarte priceputi din lumea celor care nu cuvanta!
1. Castorul
Despre castori stiai deja ca sunt mari constructori de baraje, insa ceea ce poate ti-a scapat pana acum este faptul ca specia care isi duce traiul pe teritoriu canadian... este de-a dreptul obsedata de munca! S-ar parea ca in zona nordica a provinciei Alberta a fost descoperit cel mai impresionant stavilar creat vreodata de aceste animale, cu o lungime de nu mai putin de 850 metri!
Aceasta constructie impresionanta se afla in Parcul National Wood Buffalo si este atat de mare, incat este surprinsa pana si de satelitii care furnizeaza informatii pentru Google Earth! Potrivit cercetatorilor, constructia uriasului baraj a durat peste 20 de ani, asadar la ridicarea sa au pus umarul mai multe generatii de castori.
In caz ca te intrebai care este rolul acestor stavilare, afla ca muncitorii rozatori le ridica pentru a se apara de pradatori, precum ursii si vulpile.
2. Pasarile gradinar
Speciile de pasari din familia Ptilonorhynchidae, denumite si pasarile gradinar, se mandresc si ele cu abilitati de arhitecti desavarsiti. Despre ce este vorba? Ei bine, aceste pasari isi amenajeaza un cuib primitor care poate fi construit in doua stiluri diferite, fie in stil "cort", fie in stil "arcada".
Orice forma ar lua, aceste cuiburi sunt apoi amenajate cu flori, scoici colorate, pietricele si diverse obiecte de provenienta umana, scopul final fiind acela de a atrage cat mai multe potentiale partenere! De parca nu era suficient tot acest efort, exista pasari care asaza la intrarea in cuib... nu un covor rosu, dar ceva apropiat: unul din muschi moale. Asta in conditiile in care, odata ce femela paseste in interioriul cuibului, se va putea "giugiuli" cu partenerul ei in zone special amenajate, decorate cu pene colorate!
Odata ce masculul reuseste sa cucereasca o femela, cuplul pareste "cuibusorul de nebunii" si se muta intr-unul mai mare, mai potrivit pentru o familie.

3. Termitele
Termitele nu se multumesc cu un simplu musuroi; pacatoasele insecte isi construiesc adevarate catedrale de dimensiuni impresionante, ce pot atinge inaltimi chiar si de 2 metri! Aceste constructii incredibile sunt ridicate din resturi de lemn ros cu pricepere de distrugatoarele termite, noroi si excremente, in care insectele se simt ca in Paradis, casele lor uriase fiind dotate cu aer conditionat, gradinite si gradini interioare.
Un adevarat labirint de tuneluri leaga diferite parti ale constructiei, permitand circulatia aerului si ventilarea corespunzatoare, mentinand o temperatura relativ constanta in interior. In zone bine delimitate, larvele nou-nascute primesc ingrijirile de care au nevoie, in timp ce in alte zone termitele cultiva ciuperci pentru hrana.

Foto: James Sinclair, Andrew Finegan, wikimedia.org, miramichisalmon.ca