Top 4 animale colorate, atat de bine camuflate incat sunt imposibil de zarit

1/1823
label Diverse autorenew 28 Mai 2014, 00:00
Unui animal, coloritul trupului ii poate servi pentru a comunica, dar mai ales pentru a se feri de pericole si a asigura, astfel, perpetuarea speciei. Iata doar cateva dintre nenumaratele animale care populeaza Terra si care se folosesc de culoarea corpului lor pentru a se tine la distanta de bucluc!

O buna parte a animalelor cu trupul colorat si/sau presarat cu imprimeuri felurite se folosesc de aceasta gaselnita evolutiva pentru a evita pradatorii. Unele dintre ele sunt intr-atat de evoluate, incat cu greu pot fi zarite, pana si de ochiul uman, atunci cand se afla in habitatul lor natural.

Dintre cele mai iscusite le amintim doar pe urmatoarele:

1. Calutul de mare pitic

Calutii de mare pitici sunt membrii ai genului Hippocampus, ce include cateva specii distincte de astfel de animale marine, toate insa la fel de bine adaptate mediului in care traiesc. Astfel, cercetatorii au putut remarca, inca de la identificarea primului calut de mare pitic (in anii 2000), ca acestia nu isi duc existenta decat in preajma coralilor, carora le imita atat coloritul, cat si textura!

De aceea calutii de mare pitici sunt atat de divers colorati si de fascinanti - uitandu-te la un coral, cu greu poti remarca o "prezenta" discreta, de altfel nu mai mare de 2,5 cm!

3027.jpg

2. Nictibilul

Nyctibius este un gen de pasari raspandite in zonele tropicale ale Americii Centrale si de Sud. Acesta include 7 specii de nictibili, toate nocturne si insectivore si, de asemenea, extrem de bine adaptate mediului in care isi fac veacul.

Mai exact, cu un penaj pestrit, in nuante de maro bine amestecate si distribuite, nictibilul se pierde cu usurinta in masa mare a copacilor pe care ii populeaza - a cioturilor, mai precis, cu care este adesea confundat! Si cum nictibilul isi petrece cea mai mare parte a timpului cocotat pe un ciot de copac si, in plus, vaneaza doar noaptea, se poate spune ca este, practic, imposibil de vanat!

3. Vipera Bitis peringueyi

O specie veninoasa de vipera, regasita in Namibia si sudul Angolei, Bitis peringueyi s-a adaptat perfect habitatului desertic in care isi duce existenta. Cu un trup de culoarea nisipului si un imprimeu aidoma, aceasta vipera poate fi cu greu remarcata atunci cand vaneaza. De altfel, tactica sa este aproape infailibila: isi vara intreg trupul in nisip, lasandu-si doar capul la suprafata, dupa care asteapta. Nu este de mirare ca victimele sale n-au nicio sansa!

4. Pestele Synanceia verrucosa

Synanceia verrucosa este cel mai veninos peste din lume - intr-atat de toxic, incat poate ucide fara probleme chiar si un om! De parca nu era suficient faptul ca a fost inzestrat cu toxine atat de puternice, Synanceia verrucosa beneficiaza si de avantajul unui camuflaj imposibil de detectat. Mai precis, acest peste poate adopta intocmai coloritul pietrelor pe care isi face veacul. In consecinta, poate vana fara probleme, dar si pune in pericol viata inotatorilor care risca sa calce pe el, confundandu-l cu o piatra.

Foto: mission-blue.org, wikimedia.org, michelemenegon.it, animalworld.com.ua, pinterest.com