De altfel, cel mai veninos sarpe la nivel mondial, Oxyuranus microlepidotus, nu este responsabil decat de circa 2 decese pe an, spre deosebire de alte reptile taratoare, desi mai putin toxice, care rapesc mult mai multe vieti omenesti.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, serpii musca in fiecare an aproximativ 5 milioane de oameni. Dintre acestea, circa 2,4 milioane de muscaturi provin de la serpi veninosi, intre 94.000 si 125.000 fiind fatale, iar alte 400.000 avand urmari grave (amputari, cicatrice, tetanos, sechele psihologice etc.).
Acestea fiind spuse, iata patru dintre cei mai periculosi serpi raspanditi in lumea intreaga, aceia care fac cele mai multe victime in decursul unui an:
1. Vipera Echis carinatus
Echis carinatus este sarpele responsabil de cele mai multe decese documentate in randul oamenilor. Aceasta vipera, raspandita in India, Orientul Mijlociu si Asia Centrala, sta adesea pitita in nisip, iar cand se simte amenintata, isi unduieste trupul in forma de 8 astfel incat corpul sau sa actioneze ca un arc in momentul atacului.
Iar muscatura sa este letala, daca ne gandim ca, pentru a ucide un om adult, o cantitate de doar 5 mg din veninul sau este suficienta (in contextul in care, in timpul unei singure muscaturi, Echis carinatus elimina 12 mg). Daca antiveninul nu este oferit in timp util, muscatura acestei vipere determina hemoragii, insuficienta renala si, in cele din urma, moartea victimei.
2. Cobra regala
Nici peste o cobra regala (Ophiophagus hannah), raspandita in India, sudul Chinei si sud-estul Asiei, nu ti-ai dori sa dai vreodata. Pe langa faptul ca este cel mai lung sarpe veninos din lume - poate atinge dimensiuni de pana la 5,5 m -, cobra regala este si foarte agresiva. Dar ce o face de-a dreptul letala si atat de periculoasa este faptul ca, atunci cand ataca, adesea nu musca o singura data, ci de multiple ori.
Astfel, desi doza letala de venin de la acest sarpe este de 20 mg, cobra regala poate introduce in organismul victimei pana la 500 mg de toxina! Daca nu se intervine rapid cu cantitati mari de antivenin, decesul este inevitabil din cauza insuficientei respiratorii.
3. Kraitul
Un sarpe veninos comun pe teritoriul Indiei, Pakistanului, insulei Sri Lanka, Bangladeshului si al Nepalului, kraitul (Bungarus caeruleus) face cele mai multe victime in timpul noptii. Doza letala a veninului sau este de 2,5 mg, in conditiile in care o singura muscatura poate elimina pana la 30 mg de venin.
Si, spre deosebire de muscatura altor serpi, cea de krait nici macar nu este dureroasa si nu prezinta simptome imediat, fapt care o face si mai periculoasa.
4. Vipera lui Russell
Extrem de periculoasa este si vipera lui Russell (Daboia russelii) care isi duce existenta in India, Nepal, Thailanda, Cambodgia, China, Taiwan, Pakistan, Bangladesh, Birmania, Sri Lanka etc. Pe langa faptul ca o singura muscatura a acestui sarpe elimina pana la 268 mg de venin (doza letala fiind de 40-70 mg), vipera lui Russell mai este renumita si pentru agresivitatea si viteza incredibila cu care ataca.
Toate aceste atribute au facut ca vipera lui Russell sa fie responsabila pentru 90% dintre muscaturile de sarpe inregistrate in Birmania, majoritatea fiind letale.

Foto: preservevenomous.com, sci-news.com, reptilegardens.com, rahulalvares.com, flickr.com