Top 5 animale albastre, cele mai rare din lume
calendar_month 16 Iun 2014, 00:00
Spre deosebire de alti pigmenti, precum rosu, portocaliu, maro, galben si negru, albastrul nu reprezinta o optiune disponibila pentru cele mai multe animale. De aceea, creaturile care chiar il poseda sunt atat de speciale si de pretioase. Iata cinci dintre cele mai rare animale din lume, bineinteles colorate in... albastru!
Albastrul este cea mai rara culoare intalnita in natura. Pana si speciile de plante, al caror colorit de acest tip este natural, nu abunda la nivel mondial. Si daca, in general, animalele se nasc cu un colorit sau un amestec de nuante anume, inscris in gene, cele albastre isi capata coloritul ca urmare a unor fenomene precum iridiscenta si reflexia selectiva.
1. Gaita albastra
Gaita albastra este o pasare mititica, nativa in America de Nord, cu un colorit absolut spectaculos. Poate cel mai interesant detaliu referitor la aceasta pasare este ca, desi penajul sau pare albastru, in realitate este mai degraba... negru. Sau cel putin asa ar trebui sa fie, daca n-ar exista acei saculeti mici de aer din interiorul penelor acestei pasari, care fac ca ochiul uman sa le perceapa ca fiind albastre. Fenomenul poarta denumirea de dispersia Rayleigh si este cel care explica si perceptia noastra asupra cerului.
2. Iguana albastra
Iguana albastra (Cyclura lewisi) este un alt animal rar (de altfel, amenintat si cu disparitia) care isi duce existenta exclusiv in insula Grand Cayman, cea mai mare dintre insulele Cayman, fiind o specie endemica. Inedita reptila, cu o speranta de viata ce poate atinge si chiar depasi 67 de ani, isi scoate la inaintare superbul colorit albastru cu precadere in sezonul de imperechere, in restul timpului fiind mai degraba maronie spre cenusie.
3. Egretta caerulea
Egretta caerulea este o specie de egreta, intalnita pe teritoriul Americii de Nord si al Americii de Sud, cu un penaj superb colorat. La fel ca in cazul iguanei, coloritul acestei pasari difera subtil in perioada de imperechere, comparativ cu infatisarea sa din restul anului. Astfel, in sezonul de reproducere, egreta are penajul gri-albastrui pe tot corpul, mai putin in zona capului si a gatului, care capata nuante intense de mov, cu irizatii albastre. In afara sezonului, pasarea are capul si gatul in totalitate albastre.
4. Broasca otravitoare albastra
In cazul acestui animal mititel, Dendrobates tinctorius "azureus", coloritul albastru are rol de avertisment, indicand faptul ca este foarte toxic. De altfel, pielea broscutei albastre este ticsita cu glande care secreta alcaloizi otravitori ce pot paraliza si chiar ucide pradatorii.
5. Glaucus atlanticus
Glaucus atlanticus este o specie mica de melc de mare, ce nu atinge mai mult de 3 cm in lungime. Dar numai pentru ca este o creatura mititica nu inseamna ca nu este si periculoasa. Micul Glaucus atlanticus aduna in corp nematociste, celule care produc iritatii, pe care le obtine de la corabia portugheza (Physalia physalis), un cnidar veninos.
Foto: wikimedia.org, turfhyper.co.za, Charles "Skip" Martin 500px.com, flickr.com, moitruong.com.vn, gov.ky
Noutati
Quiz Ce si-ar dori cadou animalul tau ?
In acest quiz vei afla raspunzand la cateva intrebari , ce si-ar dori animalutul tau!