Insa, uneori, ca raspuns la factorii externi nocivi, necuvantatoarele, la fel ca oamenii, adopta comportamente daunatoare mediului inconjurator. Iata cateva dintre animalele care devin problematice pentru mediu atunci cand echilibrul fragil al naturii este perturbat.
1. Elefantii
Elefantii sunt cele mai mari si mai puternice animale care isi duc existenta pe uscat, prin urmare nu este de mirare faptul ca impactul lor asupra mediului inconjurator este considerabil. Aceste mamifere mari obisnuiesc sa rupa crengile copacilor, sa scoata tufisuri din radacina si chiar sa darame arbori intregi pentru a-si procura hrana, situatie care nu afecteaza ecosistemul atunci cand elefantii se deplaseaza pe distante mari.
Insa cand interventia umana isi face simtita prezenta, sub forma fermelor, gardurilor si a defrisarilor, elefantii nu au de ales daca sa isi reduca perimetrul de actiune, putand modifica radical peisajul regiunii in care se hranesc.
2. Vitele
Potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), cresterea vitelor este responsabila pentru producerea a nu mai putin de 18% din totalul de gaze cu efect de sera. S-ar parea ca fenomenul este cauzat de faptul vitele elimina cantitati insemnate de gaz metan prin regurgitare si flatulenta.
Nu trebuie ignorat nici faptul ca vitele crescute in ferme la scara larga in lumea intreaga contribuie la propagarea rapida a defrisarilor, cu precadere in padurile tropicale ale Amazonului. In plus, tot vitele, din ce in ce mai numeroase, reduc si biodiversitatea ecosistemelor, de aceasta data prin pascutul excesiv.
3. Crapii
Crapul comun obisnuieste sa se hraneasca pe fundul apelor, distrugand vegetatia subacvatica. Acest peste este renumit, de altfel, pentru faptul ca altereaza considerabil mediul in care isi duce existenta.
Insa crapii devin cu adevarat periculosi abia atunci cand sunt introdusi in medii straine lor si se transforma in specii invazive, distrugand fauna si flora locale. La nivel global, sunt depuse eforturi consistente pentru mentinerea sub control a crapului comun.
4. Caprele
Nici caprele nu sunt animale tocmai inofensive, ba dimpotriva: cand sunt introduse in medii care nu sunt adaptate lor, impactul lor negativ este foarte puternic. Caprele practica "pascutul agresiv", adesea intreptandu-si atentia si catre tufisuri, copaci si alte tipuri de vegetatie aflate in perimetrul in care actioneaza.
Daca nu sunt supravegheate, caprele pot transforma orice teren in pasune, lipsita de vegetatie inalta. In plus, aceste animale sunt intr-atat de rezistente si de adaptabile incat, fara prea mult efort, pot trece de la o existenta domestica la una salbatica.
5. Sobolanii
Sobolanii se adapteaza imediat si prospera oriunde s-ar afla - intocmai de aceea sunt si intr-atat de periculosi pentru mediul inconjurator, mai ales cand ajung in zone "virgine", nepopulate de reprezentanti ai speciei lor. De parca nu era suficient, sobolanii sunt si purtatori ai unor boli periculoase (acestia au raspandit ciuma bubonica, intre altele), inmultirea lor necontrolata fiind cu atat mai primejdioasa.
Foto: whereisbaer.com, cefnsuran.co.uk, lakesideviews.blogspot.com, racine.uwex.edu, vancouverratproject.com, galacticconnection.com