Pe cat sunt de frumoase aceste pasari, pe atat de vulnerabile pot deveni: iata cinci specii de pasari rare, cu populatii extrem de reduse in prezent.
1. Ibisul crestat
Ibisul crestat sau japonez (Nipponia nippon) este o specie regasita in prezent doar pe teritoriul Tarii Soarelui Rasare si China, arealul sau de raspandire fiind extrem de redus, la fel si numarul de exemplare din salbaticie.
Superba pasare alb-portocalie, cu cap rosu si cioc lung, subtire si negru este listata drept specie amenintata cu disparitia de IUCN.
2. Cocorul japonez
Simbolul Tarii Soarelui Rasare, Grus japonensis este cea mai mare specie de cocor de pe teritoriul Asiei. Cocorul japonez este, totodata, si cea mai rara specie de acest tip la nivel mondial. Inalta si subtire, aceasta pasare gratioasa este si un simbol al fidelitatii, longevitatii si al norocului in anumite regiuni ale lumii.
Cocorul japonez este listat ca specie amenintata cu disparitia, in prezent estimandu-se ca efectivul sau, in salbaticie, nu depaseste 2750 de exemplare.

3. Papagalul cu burta portocalie
O pasare mititica, nativa in zona de nord a continentului australian, papagalul cu burta portocalie (Neophema chrysogaster) este una dintre cele mai rare specii de pasari in prezent, cu un efectiv de maximum 50 de exemplare in salbaticie.
Micuta pasare viu colorata traieste in grupuri restranse, in pasiunile verzi ale Australiei, unde se hraneste cu o varietate de ierburi, seminte si alge.
4. Kakapo, bufnita-papagal
Cu adevarat speciala este Kakapo sau bufnita-papagal (Strigops habroptilus), una dintre putinele specii nocturne de pasari care, pe deasupra, nici nu zboara! Inedita pasare este nativa doar in Noua Zeelanda si, din pacate, este amenintata sever cu disparitia, in salbaticie mai existand doar circa 130 de exemplare.
Printre problemele care au determinat reducerea dramatica a efectivului sau se numara posibilitatea redusa de a se proteja in fata atacurilor pradatorilor, din cauza incapacitatii de a zbura si de a se deplasa rapid (in medie, cantareste circa 3,5 kg).
5. Palila
Palila (Loxioides bailleui) este o pasare mica, de numai 19 cm (cu tot cu coada), colorata si dragalasa, amenintata insa serios cu disparitia. Este nativa in insulele Hawaii si se remarca prin nuanta pronuntata de galben a capsorului sau, asortat cu aripi verzui si un abdomen albicios.
In trecut, pasarile Palila se regaseau de-a lungul intregului arhipelag hawaian, insa, actualmente, cele cateva exemplare care mai traiesc in salbaticie isi duc existenta pe inaltimile vulcanului Mauna Kea, la altitudini cuprinse intre 2000 si 2900 m. Se estimeaza ca pantele vestice ale vulcanului hawaian adapostesc 72% din populatia totala de pasari Palila.
Foto: bubblews.com, lightgalleries.net, birdsinbackyards.net, ibc.lynxeds.com, rhamphotheca.tumblr.com, vogelfotografien.de