Si totusi, o parte dintre acestea par sa fi fost inzestrate cu abilitati cel putin surprinzatoare. Descopera cateva dintre cele mai spectaculoase mamifere care traiesc astazi pe Pamant.
1. Veverita Sugar glider
Sugar glider (Petaurus breviceps) este un mamifer de mici dimensiuni, aidoma unei veverite, care poseda o insusire speciala: poate zbura! Aceasta capacitate ii este oferita de o membrana speciala care face legatura dintre membrele posterioare si cele anterioare si care, astfel, ii permite sa pluteasca prin aer intocmai ca o parasuta.
Si desi arata intocmai ca o veverita, Sugar glider este, de fapt, un animal marsupial, precum cangurii si ursii Koala, cu care, de altlfel, se si inrudeste.
2. Ursul Koala
Ursul Koala isi duce existenta in padurile de eucalipt din estul Australiei si poate fi considerat un mamifer spectaculos datorita faptului ca se naste cantarind doar circa 2 grame si reuseste sa supravietuiasca!
Supravietuirea ii este asigurata de faptul ca, in primele etape de dezvoltare, puiul nu paraseste marsupiul mamei, unde este hranit in mod constant cu lapte.
3. Kinkajou
Kinkajou (Potos flavus) este un mamifer din familia Procyonidae, inrudit cu ratonii si adesea confundat cu o maimuta sau cu un dihor, din cauza aspectului sau.
Micul mamifer, cu un apetit ridicat pentru miere si nectar dulce pe care le gaseste in padurile tropicale din America de Sud si Centrala, este prevazut cu o caracteristica speciala: o coada prehensila, unica genului din care face parte, pe care o foloseste pentru a apuca diverse obiecte, dar si pe post de "patura", atunci cand doarme.
Aceasta coada prehensila constituie cam jumatate din lungimea totala a corpului unui kinkajou (80 cm, in medie), mamiferul avand si o limba subtire si lunga de care se foloseste pentru a sorbi nectarul florilor si mierea din stupii albinelor.
4. Pangolinul chinezesc
Pangolinul chinezesc (Manis pentadactyla) este un mamifer cu aspect inedit, conferit de faptul ca intregul sau corp, mai putin botul, gatul si abdomenul, este acoperit cu solzi duri, din keratina.
Mamiferul, nativ in padurile si pasunile Asiei Centrale si de Sud-Est, se foloseste de acesti solzi ca mecanism de aparare in fata pradatorilor. Astfel, cand se simte amenintat, solzii se transforma intr-o platosa ascutita, gratie muschilor puternici.
De parca nu era suficient, pangolinul chinezesc mai are inca un as in maneca: intocmai ca sconsii, mamiferul isi poate ataca dusmanii cu un lichid cu miros extrem de neplacut.
Din pacate, pangolinul chinezesc este o specie pe cale de disparitie.
5. Diavolul tasmanian
Diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii) este un mamifer mic, nativ in insula australiana Tasmania. In pofida dimensiunilor sale reduse, diavolul tasmanian are cea mai puternica muscatura a unui animal de talia sa.
Mamiferul este cel mai mare marsupial carnivor existent in prezent, dupa disparitia lupului marsupial, in anii '30 ai secolului trecut. Este considerat, de asemenea, specie pe cale de disparitie, in parte din cauza unei boli - cancerul facial -, transmise in timpul luptelor, ce a redus dramatic numarul de exemplare existente in salbaticie.