Top 5 cele mai spectaculoase specii de vulpi din lume
2/2038
label Diverse autorenew 03 Dec 2014, 00:00
Frumoasei vulpite rosii i se alatura o varietate de alte specii, raspandite in lumea intreaga, care s-au adaptat cu brio conditiilor de mediu in care traiesc. Iata-le pe cinci dintre cele mai spectaculoase!

1. Fenecul

Fenecul sau Vulpes Zerda este ruda "de desert" a vulpii rosii. Raspandita in desertul Sahara si in cel al Arabiei, cat si in peninsula Sinai, aceasta vulpita cu urechi mari este cel mai mic reprezentant al canidelor.

La ce ii serveste fenecului cea mai reprezentativa trasatura a sa - urechile? Ei bine, acestea indeplinesc functii multiple: pe de-o parte, contribuie la reglarea temperaturii corporale, capacitate extrem de importanta in mediul arid in care fenecul isi duce existenta, iar pe de alta parte, ii asigura vulpitei un auz foarte fin - intr-atat de fin, incat fenecul poate detecta fara probleme rozatoarele care se deplaseaza sub un strat generos de nisip!



2. Vulpea arctica

Vulpea arctica (Vulpes lagopus), cunoscuta si sub denumirea de vulpe polara, este nativa in regiunile care i-au dat numele si s-a adaptat in consecinta mediului extrem si temperaturilor foarte scazute, dezvoltand o blanita groasa care o protejeaza de frig si un colorit adecvat, menit sa o ajute sa isi piarda urma in marea masa de omat specifica Arcticii.

O varietate a acestei specii superbe este vulpea de marmura, crescuta in captivitate, cu o blana in care se impletesc nuante de gri si negru pe fondul alb preexistent.

3. Vulpea cenusie

Vulpea cenusie (Urocyon cinereoargenteus) este o alta specie extraordinara apartinand familiei Canidae. Membra al unui gen primitiv de canide, Urocyon, vulpita cenusie isi duce veacul in emisfera nordica, in special in America de Nord si in zona nordica a Americii de Sud.

Superbul animal se remarca gratie blanitei pestrite, roscate cu nuante de gri, dar si abilitatii incredibile de a se... catara in copaci, o caracteristica pe care putine specii de vulpi o poseda.

4. Vulpea gri

Nu, nu este vorba despre specia descrisa mai sus, ci, de fapt, despre o varietate de vulpe rosie (Vulpes vulpes) care, in urma unei mutatii genetice, a dezvoltat un pigment diferit. Asa se face ca vulpea gri are blana in totalitate cenusie si urechile negre, aceste atribute transformand-o, din pacate, intr-o bijuterie printre iubitorii blanurilor nautrale...

5. Vulpea pestrita

O alta varianta a vulpii rosii este cea pestrita, cu blana acoperita de pete cand rosiatice, cand cenusii. Mamiferul este raspandit cu precadere in America de Nord si, asa cum era de asteptat, este mai putin numeros decat varianta roscata. Se estimeaza ca, din totalul de vulpi rosii regasite pe teritoriul Canadei, circa 30% au blana pestrita.

Asa cum se intampla si in cazul vulpii gri, chiar mai rara decat cea pestrita, si aceasta este vanata pentru blana ei iesita din comun, fapt care favorizeaza reducerea dramatica a numarului de exemplare care traiesc actualmente in salbaticie.



Foto: boredpanda.com, redbubble.com, flickr.com, photorator.com, uniprot.org, zmescience.com