1. Liliecii-vampir
Desi liliecii sunt o parte esentiala a mitului vampirilor, foarte putine dintre speciile existente chiar se hranesc cu sange. Este vorba, mai exact, doar despre 3 specii de lilieci-vampir: Desmodus rotundus, Diphylla ecaudata si Diaemus youngi.
In timp ce ultimele doua specii ataca pasari, primul, liliacul-vampir comun, s-a adaptat conditiilor actuale de mediu, astfel ca in prezent ataca si vite, cai si chiar si oameni! Muscatura sa nu este periculoasa, insa poate raspandi rabia.
2. Femelele tantar
In pofida faptului ca determina anual cel mai mare numar de decese la nivel mondial, tantarii nu sunt creaturi periculoase per se. Masculii au o dieta vegetariana, bazata pe nectar, in timp ce femelele sug sange pentru a-i furniza organismului necesarul de proteine, vital pentru depunerea oualor.
Chiar si asa, rezultatul unei intepaturi de tantar nu este adesea decat usor suparator. Problemele apar atunci cand femelele tantar transmit, prin intepatura, o varietate de boli periculoase, precum malaria, febra galbena si febra dengue.
3. Capusele
Capusele se numara printre cei mai prolifici vampiri de pe Pamant, fiind capabile sa suga o cantitate de sange de 600 de ori mai mare decat greutatea corpului lor!
Versatile si rabdatoare (isi pot pandi prada ascunse in ierburile inalte, dar si vana, daca este nevoie), capusele devin periculoase atunci cand, in urma muscaturii, transmit boala Lyme.
4. Pestii din ordinul Petromyzontiformes
Pestii antici din ordinul Petromyzontiformes au un aspect cel putin bizar (sunt lungi, subtiri, n-au maxilar, nici solzi) si, o buna parte din existenta lor, sunt inofensivi. Problema apare cand ating maturitatea (in jurul varstei de 7 ani): acesti pesti nu fac nici mai mult, nici mai putin decat sa se agate de un alt peste si sa ii suga sangele, fara ca pestele-gazda sa se poata apara in vreun fel!
Pestii din ordinul Petromyzontiformes traiesc in apele dulci si sarate din lumea intreaga si, in cazuri izolate, ataca si oameni.
5. Cintezele lui Darwin
Cintezele lui Darwin, care populeaza insulele Galapagos, numara 14 specii diferite de pasari care, in mod normal, sa hranesc cu seminte. Insa una dintre subspecii si-a largit meniul si pare sa consume si sange. Aceasta, botezata "cinteza vampir", ataca pasarile marine ciupindu-le ranile sangerande.
6. Sepia-vampir
Sepia-vampir (Vampyroteuthis infernalis) este unul dintre cele mai fascinante si misterioase animale de pe Pamant. Traieste in apele oceanelor, la adancimi de circa 1000 m, iar dimensiunile sale nu depasesc 15 cm. Aspectul sau cel putin interesant este dat de perechea de ochi uriasi, rotunzi, dar si de o membrana similara unei mantii. De altfel, aceasta din urma caracteristica i-a adus denumirea de "sepia-vampir", intrucat animalul marin nu se hraneste, de fapt, cu sange.

Foto: ryanphotographic.com, primateprose.wordpress.com, wikimedia.org, kidsdiscover.com, animal.memozee.com