Top conceptii gresite despre animale
1/1525
label Diverse autorenew 11 Sep 2013, 00:00
Cu toate acestea, desi poate parea surprinzator la prima vedere, nu sunt putine cele care, de fapt, nu sunt nimic mai mult decat mituri fara baza reala. Iata-le pe cateva dintre cele mai comune.

1. Bufnitele sunt pasari inteligente

Un mit comun, perpetuat in traditia populara, este acela ca bufnitele sunt pasari inteligente, intelepte. In realitate, conceptia este foarte departe de adevar: bufnitele se numara printre cele mai putin inteligente pasari, data fiind dimensiunea foarte redusa a creierului lor (mai mic chiar si decat ochii).

2. Gainile nu sunt istete

La polul opus se afla gainile care au reputatia de a nu fi cele mai inteligente animale din ograda. Dar si in cazul lor, realitatea este cu totul alta, specialistii in domeniu concluzionand ca gainile se numara printre cele mai istete reprezentante a familiei pasarilor!

Un studiu realizat in cadrul Institutului de Cercetare Silsoe din Anglia a dezvaluit faptul ca gainile sunt capabile sa isi faca griji si sa anticipeze viitorul. In plus, alte studii au descoperit ca organizarea neuronilor in creierul gainilor este similara celei din creierul uman!

3. Liliecii sunt orbi

Un alt mit impamantenit spune ca liliecii sunt complet orbi. In realitate, insa, liliecii sunt departe de a fi orbi! Este drept ca exista anumite specii care vad mai bine decat altele, dar un lucru este cert: niciun exemplar sanatos nu este privat complet de simtul vederii.

Conceptia gresita pare sa se fi conturat ca urmare a faptului ca liliecii sunt activi cu precadere noaptea, cand se folosesc de ecolocatie - emitarea unor sunete de inalta frecventa pentru a se orienta in spatiu - in detrimentul vederii. Cu toate acestea, in timpul zilei, liliecii, cu precadere acele specii care se hranesc cu fructe, se orienteaza excelent gratie vederii foarte bune.

4. Lupii si coiotii urla la luna

Nu exista poveste cu lupi care sa nu faca referire cel putin o data la o conceptie gresita legata de aceste animale: urletul la luna. In realitate, urletul este doar o forma de comunicare, mai frecventa dupa lasarea intunericului intrucat lupii si coiotii sunt animale active mai ales noaptea.

Astfel, chiar daca uneori poate parea ca urla la luna, de fapt lupii si coiotii isi ridica boturile doar pentru ca, astfel, sunetele emise strabat distante mai mari.

5. Camilele transpira constant

In mod normal, aceasta conceptie referitoare la camile ar trebui sa fie adevarata: organismul isi regleaza temperatura prin intermediul transpiratiei. In cazul camilelor, insa, care se confrunta constant in timpul zilei cu temperaturi care depasesc 38 grade Celsius, lucrurile stau cu totul altfel.

Astfel, camilele s-au adaptat pentru a face fata cu brio conditiilor extreme ale desertului, temperatura corpului lor putand urca pana la 50 grade Celsius fara a le influenta negativ sanatatea. In tot acest timp, camilele nu transpira, conservand cea mai pretioasa resursa in desert: apa.

Foto: wall.alafoto.com, aktifmag.com, commons.wikimedia.org, bite.ca, deshow.net