Traiul alaturi de o pisica senioara

2/242
label Diverse autorenew 13 Nov 2008, 00:00

Pisicile senioare

Pisicile au o durata de viata mai mare ca niciodata, undeva intre 14-16 ani, desi se cunosc unele exemplare care au trait peste 20 de ani.
Dar pisicile sunt ca si oamenii. Fiecare este unica in felul ei si nu toate imbatranesc cu aceeasi viteza. Pisica voastra poate incepe sa prezinte modificari in structura sa fizica si in comportament incepand de la varsta de 7 ani si cel tarziu la 10 ani. Majoritatea sufera transformari din punct de vedere fizic si comportamental in jurul varstei de 12 ani. O pisica in varsta de 7 ani este aproximativ echivalenta unui om in varsta de 44 ani, in timp ce o pisica de 12 ani este echivalenta unui om de 64 ani. Majoritatea pisicilor imbatranesc cu eleganta, iar pisica voastra va depinde de voi sa-i faceti anii de batranete cel putin la fel de placuti ca cei ai tineretii.

Modificarile fizice


Pisica voastra va trece prin niste transformari fiziologice pe masura ce inainteaza in varsta, exact ca si noi, oamenii. Modificarile care se produc la nivelul organelor interne si ale sistemelor organismului pisicii voastre progreseaza fara ca voi sa fiti constienti de ele.
Pisicile varstnice pot avea sisteme imunitare slabite si pot fi mult mai susceptibile la boli si infectii. Cresterea pisicii exclusiv in interiorul caminului va diminua riscul contractarii unei boli contagioase. Verificarile periodice care implica testarile de sange regulate isi au importanta lor in detectarea anumitor probleme cum ar fi diabetul sau insuficienta renala, astfel ca o stare de boala sa poata fi tratata de timpuriu. O problema de sanatate la o pisica varstnica nu prezinta aceeasi evolutie ca in cazul in care ea si-ar face aparitia la o varsta mai frageda. Majoritatea problemelor pot fi remediate, iar pisica voastra va avea un prognostic favorabil pentru o viata lunga si fericita.
Primul semn vizibil al imbatranirii pe care il puteti sesiza este ca pielea pisicii voastre isi pierde tonicitatea si elasticitatea. Muschii ei incep sa se atrofieze avand ca rezultat pierderea in greutate. Deoarece perceptia ei senzoriala se poate diminua, este foarte probabil ca pisica voastra sa nu mai fie capabila sa aprecieze anumite lucruri asa cum o facea in tinerete. Daca pisica voastra nu mai este dotata cu un simt al mirosului si al gustului la fel de bine dezvoltat, este posibil ca ei sa nu-i mai placa la fel de mult mancarea si poate parea pretentioasa. Din acest motiv, va fi nevoie de mai multa creativitate din partea voastra in a-i oferi pisicii o mancare pe care ea sa o gaseasca mai gustoasa. Acuitatea vizuala a pisicii voastre se poate diminua sau ea poate prezenta alte probleme de vedere. Ea isi poate pierde partial sau total capacitatea de a auzi ceea ce are drept rezultat lipsa de reactie la apel sau emiterea unui miorlait mai puternic. Zgomotele sau atingerile bruste o pot lua prin surprindere si o pot face sa reactioneze mai violent daca este deranjata.
Daca pisica voastra si-a pierdut o parte din dinti sau prezinta alte afectiuni dentare, ea nu mai poate sa mestece mancarica uscata speciala pentru pisici, asa ca va trebui sa o inlocuiti cu una umeda sau semiumeda (pliculete sau conserve).

Modificarile comportamentale


Modificarile in comportamentul pisicii voastre se vor produce in mod natural odata ce ea inainteaza in varsta. Fiti constienti ca modificarile de genul unei sete pronuntate sau a unei urinari sau defecari inadecvate pot indica debutul unei probleme de sanatate. Stabiliti o vizita la medicul veterinar pentru a vedea daca aceste modificari sunt pur si simplu comportamentale sau semne ale unei stari de boala.
Este posibil sa sesizati ca pisica voastra senioara doarme mai mult decat de obicei. In mod normal, pisicile dorm circa 16-18 ore pe zi. Daca pisica voastra are 10 sau mai multi ani, adaugati inca circa 2-3 ore pentru a face o estimare aproximativa a timpului necesar de somn al acesteia.
Daca pisicii voastre ii este mai dificil sa se miste sau sa se incovoaie din cauza unei artrite sau a unei alte afectiuni, ea va incepe sa se toaleteze din ce in ce mai rar. In consecinta, asteptati-va sa fie nevoie sa-i oferiti mai multa asistenta in sectorul de intretinere pentru a o ajuta sa-si mentina blanita curata si moale. Daca pisicii voastre ii este din ce in ce mai greu sa elimine ghemurile de par, atunci sedintele regulate de periaj o vor ajuta sa nu le mai formeze. Daca pisica vostra nu accepta sa fie pieptanata sau periata din cauza unei diminuari a masei musculare sau a elasticitatii pielii, folositi o perie moale din par de porc sau o manusa de toaletare. De asemenea, servetelele de toaletare speciale pentru animalutele de companie o vor ajuta pe pisica voastra sa-si mentina blanita curata. Daca pisica voastra obisnuieste sa foloseasca sisalurile (articole special confectionate pe care pisica isi ascute si toceste gherutele) din ce in ce mai rar, scurtati-i gherutele periodic pentru a le impiedica sa devina excesiv de lungi.
Daca pisicuta voastra prezinta dureri sau daca articulatiile sau muschii ei sunt rigizi, este foarte probabil ca ei sa-i nu-i faca o placere deosebita sa fie luata in brate prea des. In consecinta, ea poate parea mai distanta si mai retrasa. Daca pisica voastra sufera de o afectiune care ii diminueaza capacitatea de a se deplasa sau de a se autoapara, ea poate reactiona agresiv daca se confrunta cu alte animalute de casa.
In alte cazuri, pisica voastra poate deveni mult mai lipicioasa pe masura ce imbatraneste, dorindu-si sa se afle in compania voastra in orice moment al zilei sau al noptii. Daca pisica voastra si-a pierdut o parte din perceptia sa senzoriala, faptul de a se afla in permanenta in preajma companionului ei uman poate avea o influenta stabilizatoare in viata ei de zi cu zi.
Pisica voastra poate intampina anumite dificultati in a sari la locurile in care ii placea sa stea, cum ar fi un pervaz preferat sau „copacul” ei multietajat. Din acest motiv, va trebui sa va ganditi sa-i puneti la dispozitie o rampa sau niste trepte astfel incat pisica voastra sa continue sa faca lucrurile care-i plac chiar si atunci cand imbatraneste.
In ciuda problemelor de mobilitate, este important ca pisica voastra sa continue sa faca miscare. Continuati sedintele interactive de joaca, dar cresteti frecventa si diminuati durata acestora. De exemplu, daca va jucati cu pisica voastra de doua ori pe zi timp de 20 de minute, odata ce aceasta imbatraneste, jucati-va cu ea de patru ori pe zi timp de 5-10 minute. Daca pisica voastra incepe sa gafaie sau sa respire cu dificultate, incetati jocul. La fel de important, este ca aceasta sa fie consultata de catre un medic veterinar in ceea ce priveste o potentiala problema cardiaca.
Daca pisica voastra nu mai vede foarte bine, legati o minge cu clopotel pe care ea sa o poata alerga. Daca pisicii tale ii place iarba-pisicii, oferiti-i jucarii care contin aceasta planta pe care ea sa le poata lovi cu picioarele de cate ori ii vine cheful.
Problemele asociate fenomenului de imbatranire o pot face pe pisica voastra sa evite folosirea litierei. Problemele de mobilitate o pot impiedica sa coboare pe scarile de la subsol pentru a ajunge la litiera sau sa intre in litiera, astfel ca este foarte probabil sa fie necesar sa plasati litiera intr-un loc mult mai accesibil. Diferitele stari de boala cum ar fi diabetul sau insuficienta renala o pot determina pe pisica voastra sa urineze mai des, astfel ca va trebui sa curatati litiera mult mai frecvent decat o faceati inainte. De exemplu, daca pisicuta voastra are diaree, ea isi va depozita excrementele fara sa le mai acopere facand astfel necesara schimbarea mai frecventa a nisipului.
Semnele unei boli pot fi etalate in prima instanta in litiera pisicii voastre, asa ca verificati zilnic daca aceasta isi utilizeaza si in ce mod isi utilizeaza litiera pentru a detecta din timp eventualele probleme.
Daca pisica voastra prezinta o afectiune care necesita o monitorizare constanta, tineti-o separat de celelalte animalute de casa. Ca o regula generala, pisicilor nu le plac schimbarile si acest lucru este cu atat mai adevarat in cazul unei pisici bolnave sau batrane. Stresul poate slabi sistemul imunitar al pisicii voastre si o poate face mult mai susceptibila in contractarea diferitelor boli, astfel ca aveti in vedere sa faceti cat mai putine modificari in mediul ei de viata. Daca va trebui sa calatoriti, rugati-va un prieten de incredere, o ruda sau o bona responsabila sa vina acasa la voi sa se ingrijeasca de pisicuta voastra senioara pe perioada in care sunteti plecati, astfel incat aceasta sa nu trebuiasca mutata in alt mediu cu care ea sa nu fie familiarizata.
Ocazional, personalitatea pisicilor se schimba odata ce acestea imbatranesc. Desi nu se intampla in mod curent, pisica voastra poate suferi de dementa sau poate avea pierderi de memorie. Poate parea neatenta, poate avea scapari de memorie, poate fi distanta sau poate hoinari dintr-o camera in alta ca si cum ar fi dezorientata. Daca pisica voastra senioara pare ca ar vrea mai multa atentie, acordati-o. Daca ea-si doreste sa petreaca mai mult timp singura, acordati-i acele clipe de singuratate. Batranetea nu inseamna o stare de boala, dar pisica voastra in varsta va avea nevoie de atentie speciala din partea voastra pentru a-i face viata mai placuta.