Nu exista pisica (sanatoasa) care sa nu se exprime sonor, intr-un fel sau altul. Este drept ca unele dintre ele sunt mai "galagioase" si "vorbarete" decat altele - puii de pisica, de pilda, comparativ cu felinele adulte, sau rasele siameza si birmaneza, prin raport cu pisicile din alte rase -, dar sunetele emise sunt aceleasi de la un exemplar la altul (fie el de pisica domestica ori de felina salbatica).
Iata si semnificatiile celor mai comune sunete care te vor ajuta sa iti intelegi si mai bine adorabila pisicuta de companie:
Mieunatul
Mieunatul este cea mai utilizata metoda de comunicare a pisicilor, cu precadere in primele luni de viata. Pana ating varsta maturitatii, pisoii comunica prin mieunat - adesea strident - cu mamele lor, obicei pe care il reduc drastic dupa ce devin adulti.
La maturitate, nu este deloc exclus ca pisicile domestice sa miaune doar in prezenta stapanilor pentru a transmite diferite mesaje, adesea usor de interpretat in functie de durata si tonul mieunatului. Astfel, probabil reusesti sa iti dai seama cand pisicuta ta miauna insistent pentru ca ii este foame, cand miauna pentru ca este furioasa, dar si cand miauna "de fericire" sau, pur si simplu, pentru a-ti atrage atentia.
Torsul
Cei mai multi dintre noi presupun ca pisicile torc doar atunci cand se simt fericite, multumite si in deplina siguranta. Insa, conform specialistilor in domeniu, situatia nu sta tocmai astfel - cel putin, nu intotdeauna. Astfel, torsul poate transmite si ca pisica se simte amenintata, putand fi folosit si ca o metoda de autovindecare si linistire.
Maraitul
Cand o pisica maraie, nu incape indoiala ca situatia este departe de a fi roz. Maraitul nu este nimic altceva decat un avertisment - adresat altor animale sau oamenilor, dupa caz - de a nu se apropia. In acele momente, pisica ta este fie speriata, fie furioasa si poate marai cu scopul de a-si proteja teritoriul.
Ciripitul
Acest sunet, impropriu denumit "ciripit", este emis atunci cand felina zareste o posibila prada - o pasare sau o insecta - la care, din diverse motive, nu poate ajunge (pe moment sau nu). Asadar, "ciripitul" ii poate trada fie incantarea de a-si fi zarit viitoarea gustare, fie frustrarea de a nu se putea infrupta din ea.
Sasaitul
... sau cand simpatica felina adopta, pret de cateva momente, limbajul reptilian! Sasaitul insoteste adesea maraitul si poate fi discret sau puternic, in functie de situatie. De cele mai multe ori, sasaitul apare cand pisica se teme de ceva sau cineva - in aceste situatii, cel mai indicat este sa ii oferi un pic de timp si spatiu pentru a se linisti.
Mieunatul plangaret
Nu ai cum sa il confunzi: este sunetul produs de o pisica aflata in calduri. Poate deveni suparator, cu atat mai mult cu cat se manifesta indiferent de momentul zilei (cel mai adesea, dat fiind faptul ca pisicile sunt animale nocturne, dupa lasarea intunericului).
Foto: cats-paradise.net
Video: YouTube