Bogatia faunei si a florei se datoreaza in parte eforturilor reprezentatilor parcului de a pastra suprafata acestuia nealterata de om.
Parcul national din Elvetia: Scurt istoric
Parcul national din Elvetia este singurul din tara. Fondat la data de 1 august 1914, cu ocazia sarbatorii nationale a Elvetiei, acesta ocupa o suprafata de circa 174 kilometri patrati si se numara printre primele parcuri nationale din Europa.
Fondatorii parcului sunt considerati Fritz si Paul Sarasin, Carl Schroter si Stevain Brunies care, alarmati de industrializarea masiva a zonelor muntoase de la inceputul secolului XX, au hotarat sa puna bazele Societatii Elvetiene pentru Protejarea Naturii.
Parcul este situat in partea estica a tarii, in cantonul Graubunden/Grisons (Engadine), in zona vorbitoare de retoromana. Face obiectul unor reglementari foarte stricte, astfel ca cei aproximativ 150.000 de turisti care ii pasesc pragul anual nu au voie sa influenteze in niciun fel plantele ori animalele, sa faca focuri de tabara sau sa intre in parc cu caini (fie ei si in lesa).
Parcul national din Elvetia: Flora si fauna
Cu o altitudine cuprinsa intre 1400 si 3173 metri deasupra nivelului marii, parcul national din Elvetia include o flora si o fauna specifice. Peisajul alpin este presarat cu arbusti rezistenti la temperaturi scazute si cu o bogatie de specii de conifere. Flora este completata de flori, precum Androsace alpina, o planta alpina care se dezvolta la altitudini de 3000-4000 metri, sau de flori de colt.
In ceea ce priveste fauna, parcul adaposteste o varietate de specii de mamifere, pasari, reptile si insecte. De-a lungul parcului, pot fi reperate musuroaie impresionante de furnici, dar si serpi luciosi (precum viperele) care se incalzesc la soare.
Peisajul este completat de pasari, ca vulturul barbos si acvila de munte. Primul a fost candva extinct pe teritoriul Elvetiei, din cauza vanatorii necontrolate. Ulterior, s-a reusit reintroducerea sa in 1991 in parcul national al Elvetiei, unde acum beneficiaza de statut de vedeta.
Cat despre acvila de munte, aceasta este cea mai mare pasare rapitoare din Elvetia. Poate fi vazuta survoland adesea perimetrul parcului, in cautare de marmote si alte vietati din care sa se infrupte.
Marmotele, de altfel, pot fi intalnite la tot pasul de-a lungul si de-a latul parcului national elvetian. Turistul nu are cum sa rateze nici turmele de capre negre sau pe cele de cerbi canadieni (wapiti).
Parcul national din Elvetia: Turism
Parcul national elvetian atrage atat prin spectaculozitatea peisajului, cat si prin activitatile pe care le propune. Turistii au posibilitatea sa urmeze trasee pentru incepatori, destinate plimbarii la pas, dar si unele mai dificile, pentru cataratori profesionisti.
Cat despre cazare, vizitatorii pot petrece noaptea la hoteluri sau la splendida Chamanna Cluozza, o cabana rustica, cu camere cu un numar variat de paturi. Cazarea aici include masa, plus o priveliste care taie rasuflarea.
Turistii pot ajunge in parc cu trenul, autobuzul sau masina personala. Distanta dintre Zurich si Zernez poate fi parcursa in circa 2,5 ore.
Foto: nationalpark.ch, discoverthetrip.com, myswitzerland.com, niophoto.com