Creat prin fuzionarea a doua alte rezervatii naturale, parcul national Harz este situat in inima Germaniei, in districtele Saxonia Inferioara (Niedersachsen) si Saxonia-Anhaly (Sachsen-Anhalt).
Parcul national Harz: Istoric
Nationalparkverwaltung Harz a fost creat la 1 ianuarie 2006, prin fuziunea a doua alte parcuri nationale: Parcul National Harz, fondat in Saxonia Inferioara in 1994 si Parcul National Harz Superior, fondat in 1990 in Saxonia-Anhalt.
Parcul National Harz face parte din initiativa de conservare naturala europeana "Natura 2000" si are o suprafata totala de 24.700 ha. Rezervatia naturala este situata intr-o zona muntoasa, in care altitudinea variaza de la 240 m peste nivelul marii in partea de Nord a parcului pana la 1.141 m pe Varful Brocken.
Chiar daca parcul national Harz nu este situat in zona unui lant muntos foarte inalt, locatia sa geografica expunde zona in mod continuu curentilor de aer rece si umed veniti dintre Marea Nordului.
Parcul national Harz: Importanta
In zona protejata din parcul national Harz isi au izvorul mai multe rauri importante din Germania: Bode, Oder si Ilse, afluent al Oker. In marginea de sud-est a parcului este situat barajul Oder, dar numeroase alte baraje si lacuri se afla in imprejurimea parcului.
Cea mai mare parte a parcului national Harz este o zona de salbaticie cu biodiversitate, aflata in continua extindere, insa exista si cateva sate mici incluse in delimitarea actuala a granitelor rezervatiei.
Parcul national Harz: Flora
Foioasele acopera o mare parte a parcului national Harz, in general sub altitudinea de 600 m. Unele zone din parc au trecut prin perioade de defrisare, iar replantarea padurilor a dus la monoculturi de molid si scorus de munte (Sorbus aucuparia) in parc.
Parcul national Harz include si zone de vegetatie diferite, unde cresc stejari sau mesteceni, iar aici supravietuiesc si copaci de sute de ani.
Parcul national Harz: Fauna
Dupa ce rasul a fost eliminat din regiune in 1818, specia a fost introdusa din nou in salbaticie incepand cu 1999. Disparut din salbaticie in anii 1930 in aceasta regiune, cocosul de munte a fost reintrodus in zona incepand cu 1978.
Parcul national Harz este si unul dintre cele mai importante habitate din Germania pentru pisica salbatica, muflon, barza neagra, caprioara si cerbul carpatin.
Parcul national Harz: Obiective turistice
Parcul national Harz este vizitat anual de peste 10 milioane de turisti pe an, dintre care peste 5 milioane isi petrec si o noapte in zona, potrivit datelor Harz Tourist Federation.
Printre cele mai vizitate locuri din parcul national Harz se numara Varful Broken (1.141 m), cel mai inalt pisc din Nordul Germania, lacul Eckerstausee, castelele Falkenstein si Harzgerode, statiunea Sankt Andreasberg si statiunea balneoclimaterica Bad Harzburg.
Sursa foto: Southafrica.diplo.de, Germaniakc.org, Germany.travel