Este o zona muntoasa, ce se intinde pe o suprafata de 2.176 km patrati si care adaposteste o serie de specii de plante care nu pot fi intalnite decat intre granitele sale.
Parcul national Snowdonia: Istoric
Parcul national Snowdonia isi trage numele dupa acela al celui mai inalt varf din Tara Galilor, Snowdon (1.085 m). In limba galeza, parcul national poarta denumirea de Eryi. Inainte ca granitele acestui teritoriu sa fie bine stabilite, termenul "Snowdonia" era folosit pentru a desemna un spatiu mult mai mic decat cel al parcului national de astazi.
Parcul Snowdonia, asa cum este el cunoscut in prezent, a luat nastere in 1951 si este cel de-al treilea parc national din Marea Britanie, dupa Peak District si Lake District. Dintre cei 2.176 km patrati pe care ii ocupa, 60 km sunt doar de coasta.
Parcul national Snowdonia: Importanta
Intreaga coasta a parcului Snowdonia reprezinta o Zona Speciala de Conservare (Special Area of Conservation), ce se intinde de la peninsula Llyn inspre coasta din zona de mijloc a Tarii Galilor, cea din urma incluzand sisteme de dune foarte valoroase.
In nordul parcului Snowdonia creste crinul Snowdon, o planta alpina care se dezvolta doar in aceasta regiune. Tot nordul parcului galez constituie sigura zona in care poate fi intalnit si carabusul Snowdon (Chrysolina cerealis), o insecta multicolora, dar si planta Hieracium snowdoniense.
O buna parte din suprafata parcului Snowdonia include locuri considerate sau care vor fi considerate pe viitor drept Sites of Special Scientific Interest (SSSI sau locuri care prezinta un real interes stiintific), rezervatii naturale nationale, zone speciale de conservare a speciilor, zone protejate ori zone Ramsar.
Parcul national Snowdonia: Flora
Parcul national Snowdonia include paduri de foioase, cel mai raspandit arbore fiind gorunul. Raspanditi sunt si mesteacanul, frasinul si alunul. Totodata, parcul include si zone intinse de paduri de conifere, precum Padurea Gwydir.
Speciile rare de plante care se dezvolta pe teritoriul parcului Snowdonia sunt amenintate de dezvoltarea in ultimii ani a unei specii invazive de rhododendron, Rhododendron ponticum. Planta are tendinta de a se raspandi cu multa repeziciune si de a sufoca plantele native. Rhododendron ponticum este cu atat mai periculos cu cat este insotit de o ciuperca, la nivelul radacinilor, ce elibereaza toxine otravitoare pentru fauna si flora locale.
Parcul national Snowdonia: Fauna
Parcul Snowdonia nu adaposteste foarte multe animale. Cele care pot fi admirate aici, insa, sunt mamifere, precum vidrele, dihorii si caprele salbatice. Tot aici putea fi candva vazut si jderul de copac, care nu a mai fost zarit, insa, in ultimii ani. Dintre speciile de pasari prezente in parc mentionam corbul, soimul calator, vulturul pescar, soimul de iarna si gaia rosie.
Parcul national Snowdonia: Obiective turistice
An de an, parcul national galez este vizitat de peste 6 milioane de turisti. Acestia sunt interesati de excursii si activitati pe munte, cea mai accesata zona fiind cea nordica, cu cele mai inalte varfuri din Snowdonia. Parcul are 2.380 km de carari care pot fi umblate nestigherit de turisti.
Foto: eryptick.net, pyb.co.uk, photogalaxy.com, europe-autos.com, redbubble.com