Parcul national Tatrzanski, caminul caprei negre de Tatra
1/1178
calendar_month 11 Ian 2013, 00:00
Situat in sudul Poloniei, la granita cu Slovacia, parcul national Tatrzanski a fost creat pentru a proteja ecosistemele muntilor Tatra si include in principal paduri, pasuni si zone protejate in care traiesc animale rare. In timp ce parcul national Bialowieza se lauda cu populatia sa de bizoni, Tatrzanski este caminul caprei negre de Tatra.

Parcul national Tatrzanski: Scurt istoric

Primele initiative de consevare din zona poloneza a muntilor Tatra dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea, dar parcul a fost infiintat in 1937 si s-a extins in 1954.

Alaturi de parcul national din Slovacia care protejeaza acelasi lant muntos, parcul polonez a obtinut in 1992 statusul de rezerva a biosferei in cadrul patrimoniului mondial UNESCO.

Parcul este renumit pentru lacurile sale montane, dar si pentru cascade si pentru speciile protejate, printre care se numara o specie de marmota rara si capra neagra de Tatra, care mai traieste doar aici si intr-o zona muntoasa similara din Slovacia.Parcul national Tatrzanski: Fauna

Fauna din zona protejata a muntilor Tatra include numeroase mamifere, printre care se numara ursul brun, cerbul, marmota alpina, caprioara, rasul, nevastuica si diversespecii de lilieci.

Capra neagra de Tatra, specie endematica a muntilor din cadrul parcului, a fost obiectul a numeroase eforturi de conservare, care au inceput de peste 150 de ani. In perioada 1969 si 1976 s-a incercat introducerea ei si in zone mai joase din Slovacia, iar ierbivorul si-a extins cu succes teritoriul. Capra se afla pe lista animalelor pe care de disparitie, dupa ce numarul exemplarelor a scazut un nivel record de numai 160 in 2000. Din fericire, in ultimii 12 ani, numarul caprelor a crescut la peste 1000 de exemplare.

Marmota marmota latirostris, a doua specie endematica a muntilor Tatra, imparte acelasi climat cu capra neagra, in zonele muntoase inalte ale parcului national.

Pasarile rare care traiesc in parcul national Tatrzanski includ acvila aurie, acvila de munte, fluturasul de stanca, acvila tipatoare mica, barza neagra, brumarita de stanca, alunarul si mai multe specii de soimi.

Parcul national Tatrzanski: Obiective turistice

Intre frumusetile naturii din parcul national Tatrzanski, cea mai renumita este lacul Morskie Oko, care ofera un peisaj deosebit mai ales pe timpul iernii. Turistii care doresc sa il viziteze sunt nevoiti sa urce in panta peste 9 km. Cei dornici pot apela contracost si la caii care fac drumuri pana la lac in aproape fiecare zi.

Numeroasele cascade din parc sunt o alta atractie pentru turisti, iar cea mai inalta este Wielka Siklawa, cu o inaltime de 70 m. Dintre cele peste 650 de pesteri situate pe teritoriul parcului, 6 pot fi vizitate de turisti, iar cea mai impresionanta este Wielka Litworowa, cu o lungime de peste 18 km si o adancime de peste 800 m.

In fiecare an, parcul national Tatrzanski este vizitat de peste 3 milioane de turisti si ofera o infrastructura complexa de carari montane si optiuni variate de turism ecologic.

Sursa foto: Biolib.cz, Redorbit.com, Firstpeople.us, Amjunk.blogspot.com