animale.ro  »  Stiri  »  Parcuri Naturale  »  Parcul national Vanoise (Franta)

Parcul national Vanoise (Franta)

1/1167
calendar_month 24 Iul 2012, 00:00
Situat in Alpii Graici, parcul este renumit nu doar datorita peisajului propriu ori a florei si faunei pe care o adaposeste, ci si datorita statiunilor turistice de lux care o marginesc.

Parcul national Vanoise: Scurt istoric

Parcul national Vanoise a luat fiinta la data de 6 iulie 1963, in regiunea Savoie, la circa 40 de ani distanta de cel care il margineste, parcul Gran Paradiso din Italia. Impreuna, cele doua parcuri formeaza cea mai mare arie protejata din Europa Occidentala.

Legea parcurilor nationale, promulgata in anul 1960, ce a dus la implementarea proiectului parcului Vanoise, a fost modificata in anul 2006. Noua lege a confirmat vocatia parcului francez de a proteja mostenirea naturala a teritoriilor superbe pe care le ocupa.

Parcul national Vanoise ocupa o suprafata totala de aproximativ 2000 kilometri patrati. Zona centrala a parcului ocupa 528 km patrati, in timp ce zona periferica se intinde pe o suprafata de 1450 km patrati.

Parcul national Vanoise: Importanta

Parcul Vanoise prezinta o varietate tectonica si structurala impresionanta. Include peste 40 de varfuri cu altitudinea de peste 3000 m, iar peste 50 km patrati sunt acoperiti de ghetari.

Speciile, habitatele si resursele naturale pe care parcul national Vanoise le cuprinde sunt protejate eficient prin metode diverse. Astfel, fortele de politie din interiorul parcului se asigura ca turistii respecta regulile (spre exemplu, cazarea la cort este interzisa), o alta masura facand referire la ajutorul oferit fermierilor din interiorul parcului in vederea pastrarii biodiversitatii pajistilor cu fanete.

Parcul national Vanoise se evidentiaza si prin eforturile sustinute de a atrage atentia asupra importantei de a proteja mediului inconjurator si speciile pe cale de disparitie. Printre altele, efectivul de capre alpine si capre negre este tinut sub o atenta observatie, dat fiind numarul redus de exemplare existente la nivel mondial.

Parcul national Vanoise: Flora

Parcul include o flora abundenta, ce numara peste 1.200 de specii diferite de plante. Verile ofera cele mai spectaculoase privelisti datorita bogatiei de flori alpine ce cresc la inaltimi ametitoare. Printre florile protejate pe care parcul le adaposteste se numara Androsace alpina, iarba neagra (Erica cinerea), fierea pamantului (Gentiana utriculosa) si piatra cusmei (Linnaea borealis).

Parcul national Vanoise: Fauna

In ceea ce priveste fauna, parcul national Vanoise adaposeste circa 6000 de exemplare de capre alpine si aproximativ 2100 de exemplare de capre negre, dar si mufloni, hermeline, iepuri de munte, lupi, marmote, jderi de copac, vulpi si multe alte mamifere.

Efectivul de pasari este reprezentat, printre altele, de exemplare de acvile de munte, bufnite, ierunci etc. Nu lipsesc de aici nici reptilele si amfibienii precum sarpele lui Esculap, sarpele de alun ori broasca rosie de munte.Parcul national Vanoise: Turism

Atat zona centrala, cat si cea periferica a parcului atrag an de an numerosi turisti care se cazeaza in satuce precum Aussois sau celebrele statiuni Val-d'Isere, Tignes si Trois Vallees. In plus, turistii pot practica in interiorul parcului sporturi de iarna si strabate muntii pe caile de drumetie (aproximativ 500 km) marcate.

Foto: nature-reserves.net, highpointholidays.co.uk, denis.attinault.over-blog.com, mottaret.com
Pet Vet

Toxoplasmoza este cauzata de un parazit ce traieste in interiorul celulelor. Toxoplasmoza este o boala zoonotica, ceea ce inseamna ca poate fi transmi...

 
 
 

Quiz

În acest quiz vei afla ce sa iti cumperi ori un huskz ori un mititel bichonel

 
Sondaj
Va plac hingherii?