La Calarasi, in Parcul Dumbrava, Zoo Parc gazduieste o varietate de specii din fauna autohtona si straina, animale, pasari, pesti exotici si reptile exotice.
Scurt istoric al Zoo Calarasi
In timp ce Gradina Zoologica Sibiu este cea mai veche din tara (1929) si Gradina Zoologica Timisoara este cea mai noua (1986), Gradina Zoologica din Calarasi s-a deschis la 1 iunie 1980. Pentru inceput, a gazduit cateva specii de mamifere si colectia de pasari a lui Gheorghe Tatavura, fondatorul parcului zoo.
Intre 1990 si 2000, Zoo Calarasi a inmultit tigri siberieni si jaguari, obtinand peste 60 de exemplare, care au ajuns la alte gradini zoologice din Romania, printre care Gradina Zoologica Bucuresti, sau la "Circul Globus".
Incepand cu 2009, Gradina Zoologica din Calarasi face parte din Asociatia Europeana a Gradinilor Zoologice si Acvariilor (EAZA). In prezent, Zoo Calarasi este singura gradina zoologica din Romania care reproduce jaguarul, tigrul siberian si strutul Emu si detine specii unicat, ca ursii de Alaska (grizzly) si hipopotamul. Zoo Parc Calarasi este administrata de Ing. Cristian Tatatuva, specialist in zootehnie si fiul fondatorului gradinii zoologice din Calarasi.
Animale la Gradina Zoologica din Calarasi
La Zoo Calarasi se pot admira numeroase specii: lei, tigri siberieni, leoparzi, jaguari, hipopotam, porcusor pitic vietnamez, ursi de Alaska, Tibetan, maimute pavian cu mantie, cerbi (carpatin, lopatar), mufloni, lame, capre negre, ponei, ratoni, iepuri de Angora, veverite (Degu), porcuşori de Guineea, nutrii, chinchila, aricei albi; o mare varietate de pasari exotice, pelicani, lebede (alba, neagra), papagali (Nimfa, micul şi marele Alexander, petus ondulat, papagalii pitici), pauni, fazani (auriu, argintiu), gainuse, bibilici, pupeze, rate şi gaste salbatice, gasca de Nil, berze, cocosul de munte, pescarusi pitici, struti (emu, african, nandu), pasari rapitoare (vultur, uliul, bufnita), pesti exotici, decorativi, piranha; reptile exotice, şerpi, pitoni (de stanca, Burma, Indian, Carpet), boa (Curcubeu), sarpele Regal, soparle cu solzi, Iguana verde, crocodilul de Nil, broaste testoase, tarantule etc.
Cele mai noi specii sosite la Zoo Calarasi sunt anaconda si varanii de savana.
Aquaterrarium si Gradina Botanica la Zoo Parc Calarasi
Cea mai noua constructie din cadrul Zoo Calarasi este "Aquaterrarium", un spatiu special dedicat reptilelor exotice, de la serpi la crocodili, si pestilor exotici.
Gradina Zoologica din Calarasi va gazdui in curand si o Gradina Botanica, realizata in incinta Parcului Dumbrava.
Gradina Zoologica Calarasi: Program de functionare si tarife
Zoo Calarasi, situata in Parcul Dumbrava din oras, este deschisa zilnic intre orele 08:00 si 19:00.
Taxa de intrare este de 3 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii.
Sursa foto: Ghidulmuzeelor.cimec.ro