Gradina Zoologica din Oradea

9/952
label Zoo autorenew 15 Mai 2012, 00:00
Situata intr-o zona in care flora autohtona este puternic dezvoltata, Zoo Oradea trece printr-un proces de modernizare, pentru a oferi conditii mai multe animalelor salbatice si speciilor exotice gazduite aici.

Scurt istoric al Zoo Oradea

Primele animale care si-au gasit un camin la Gradina Zoologica din Oradea au inceput sa soseasca in 1960, insa Zoo Oradea a fost deschisa publicului larg abia in 1962, inainte de alte gradini zoologice din tara, ca cea din Calarasi sau cea din Timisoara.

In prezent, Gradina Zoologica din Oradea are la dispozitie un spatiu de 3,2 ha, de aproape 5 ori mai mic decat Gradina Zoologica din Sibiu. Habitatul de aici este insa unul dintre cele mai propice intre gradinile zoologice din tara. Zoo Oradea este situata sub un pod vegetal, format din peste 40 de specii de pomi, iar arborii seculari formeaza 20% din flora locala.

Animale salbatice si domestice la Gradina Zoologica Oradea

Lista speciilor ce pot fi vazute la Zoo Oradea include: bivol alb, capra de Camerun, cerb carpatin, cerb lopatar, cucuvea, fazani, garlita, hururez de padure, lama, leu, lup de trestie, maimuta, muflon, nutrie, orezari asiatici, diverse specii de papagali, paun, pisica salbatica, porc spinos, porc vietnamez, sarpe boa constrictor, emu, tigru benzalez, turturele razatoare, uliul gainilor, urs brun, vanturel rosu, diverse specii de vulpe, vultur plesuv etc.

Pe langa aceste exemplare, in Gradina Zoologica din Oradea sunt gazduite si numeroase animale domestice, de la magari pana la iepuri, rate si gaste.

Modernizarea Zoo Oradea

Gradina Zoologica din Oradea a intrat din 2010 intr-un proces de modernizare, ce implica constructia unor cladiri si amenajarea unor adaposturi speciale.

Lucrarile de modernizare, al caror final este asteptat la sfarsitul lunii august 2012, sunt sustinute de Ministrul Mediului si Primaria Oradea. Planul include construirea unei zone educative pentru copii, a unui magazin de cadouri si a unui nou habitat pentru vulpi. La finalizarea lucrarilor, Gradina Zoologica Oradea va oferi conditii mai bune atat animalelor gazduite aici cat si vizitatorilor de toate varstele.

In luna mai 2011, Zoo Oradea a scos la vanzare peste 500 de animale din 18 specii, animale domestice care s-au inmultit puternic si a caror hranire si ingrijire consuma resurse importante ce pot fi alocate unor conditii mai bune pentru exemplarele rare. Unele animale, ca mistretii, s-au inmultit pe cale naturala in ciuda faptului ca femelele au primit anticonceptionale.

Gradina Zoologica Oradea: Program de functionare

Zoo Oradea, situata pe Calea Matei Basarab nr. 30 in Oradea, judetul Bihor, are un program de functionare de vara intre orele 9:00-17:00, iar in timpul programul de iarna este deschisa intre orele 8:00-16:00.

Pe durata lucrarilor de modernizare, Gradina Zoologica din Oradea este inchisa publicului pana la 1 septembrie 2012.

Sursa foto: ADPOradea.ro, Nicenet.ro