Comportament posesiv-agresiv
label Boli Caini autorenew 23 Dec 2024, 12:40

Ca si rudele lor salbatice, cainii domestici au instincte puternice de a aduna si pazi resurse valoroase. Protejarea jucariilor, a mancarii, a oaselor de mestecat, a locurilor preferate de odihna si, uneori, a companionilor, reprezinta un comportament comun la caini. Reactiile legate de pazirea resurselor pot include o serie de comportamente agresive, ca afisarea unui limbaj al corpului amenintzator, marait, clantanit si muscat. Unele cazuri de pazire a resurselor nu prezinta probleme semnificative pentru stapani si pot fi controlate prin tehnici simple de management. Daca acest comportament se manifesta doar prin marait cand cineva se apropie de mancarea cainelui, stapanii il pot hrani intr-o camera separata si pot evita sa se apropie de caine pana termina de mancat. Totusi, in cazuri extreme, acest comportament poate deveni problematic sau chiar periculos. De aceea, e preferabil sa se previna dezvoltarea acestui comportament din primele luni de viata. Prevenirea poate fi realizata prin utilizarea procedurilor clasice de conditionare si prin jocuri interactive.

Semnalmente:
Evitarea (simptom rar), mancatul sau mestecat intensificat, reducerea poftei de mancare si a vitezei de mestecare, protejarea resurselor (statul si pazitul unui obiect sau a hranei), incremenirea, fixarea cu privirea prelungita si/sau "ochi de balena" (albul ochilor vizibil evident), retractia buzelor, latrat, marait, clantanit, repezit, muscat

Incidenta:
Comportamentul posesiv-agresiv este cel mai intalnit la cainii de peste 16 saptamani, dar se poate manifesta la caini de toate varstele. Prevenirea acestui comportament este cea mai eficienta daca este inceputa inainte de varsta de 6 luni.

Raspandire:
Nu exista o anume distributie geografica pentru comportamentul posesiv-agresiv. Totusi, comportamentul este determinat de un context specific situatiilor cand un caine se afla in prezenta unor resurse valoroase pentru el (hrana, jucarii, o zona preferata de odihna, un companion).

Semne Medicale:
Pazirea resurselor.

Cauze:
Comportament normal canin.

Diagnostic:
Manifestari de agresivitate declansate de handling gresit sau de teama de oameni.

Tratament acasa:
Masurile pentru prevenirea aparitiei comportamentului de aparare a hranei si obiectelor proprii trebuie luate cat mai devreme in viata puiului. Un prim obiectiv in prevenirea unor astfel de deprinderi este crearea unei reactii de raspuns conditionat prin stimuli pozitivi asociati activitatilor care pot declansa comportamentul de aparare al hranei si obiectelor. Astfel, trebuie ca atunci cand i se ia hrana sau obiectul prefereat sa i se dea o recompensa, de prefereat o bucatica din hrana sau deliciile preferate. Astfel va asocia indepartarea hranei cu un lucru pozitiv.

Tratament medical:
Daca prevenirea nu are success si stapanii observa semne de comportament posesiv-agresiv, stapanii trebuie sa consulte imediat un dresor specializat in probleme de comportament care are experienta in tratarea problemelor de agresivitate.

Tratament masuri:
Controlul adecvat al comportamentului posesiv-agresiv la puii de caine poate avea rezultate satisfacatoare si poate preveni viitoarele probleme.

Tratament recomandat:
Comportamentul posesiv-agresiv poate fi tratat acasa sau poate necesita ajutor profesional din partea unui veterinar sau a unui dresor acreditat.

Documentatie:
Daca procedurile de prevenire sunt aplicate corect, probabilitatea dezvoltarii comportamentului posesiv-agresiv este semnificativ redusa.