Melanomul este un tip de cancer la caini. Se poate dezvolta oriunde, insa cel mai adesea apare in gura, la degete, in spatele ochilor sau pe pielea cainilor. Poate fi benign sau malign. Melanomul se dezvolta din melanocite care sunt celule care pigmenteaza pielea. De obicei, melanoamele care se dezvolta pe piele sunt benigne. Tumorile localizate in gura, la degete sau la ochi, tind sa fie maligne. Melanoamele pot fi pigmentate sau nepigmentate, aspect care nu influenteaza prognosticul. La caini, tumorile sunt de obicei solitare si sunt maronii spre negru.
Nume medical:
Melanoame orale, melanoame pe piele si degete
Semnalmente:
O formatiune care creste lent sau rapid, schiopatura daca tumora este la deget, salivare excesiva, halitosis (respiratie urat mirositoare), sangerare din gura, mancat si inghitit cu dificultate.
Incidenta:
Melanoamele orale maligne reprezinta aproximativ 30-40% din totalul tumorilor maligne la caini si apar cel mai frecvent la masculi de talie mica, mai inaintati in varsta.
Raspandire:
In toata lumea.
Semne Medicale:
Tuse, dispnee (respiratie cu dificultate)
Cauze:
Cauzele melanomului sunt necunoscute.
Diagnostic:
Mastocitom, lifosarcom, carcinom, epulis, abces, polip beningn
Tratament acasa:
Sunt recomandate vizite anuale la medicul veterinar pentru un control amanuntit, pentru a identifica eventuale formatiuni anormale. Medicii vor recomanda analize in vederea diagnosticarii si vor initia ingrijiri adecvate pentru tumorile de piele sau orale identificate.
Tratament medical:
Medicul veterinar va analiza intregul istoric medical, va examina cainele si va face analize, incluzand analize de sange, urinanaliza, radiografii abdominale si toracice. O aspiratie cu un ac fin si o biopsie vor confirma diagnosticul de melanom. Tratamentul standard pentru melanomul oral si cel de piele este indepartarea chirurgicala a tumorii. Chimioterapia si terapia cu radiatii sunt utile in tratamentul melanomului oral si in cazul multor melanoame de pe piele, de dimensiuni reduse, care nu pot fi indepartate chirurgical.
Recent, a fost aprobat in SUA un vaccin contra melanomului, insa este inca in teste clinice.
Tratament recomandat:
Medicul veterinar trebuie sa diagnosticheze si sa trateze melanomul. Daca este inceput timpuriu, tratamentul chirurgical si cel cu radiatii pot prelungi intervalul fara manifestari clinice si pot asigura supravietuirea pe termen lung.
Documentatie:
Melanomul este cea mai maligna forma dintre toate formele de cancer de piele la caini drept pentru care are prognosticul cel mai putin favorabil. Prognosticul melanomului malign de pe piele este in general mai favorabil decat al celui din cavitatea bucala. Tumorile beningne indepartate chirurgical au un prognostic mult mai bun decat cele maligne care adesea reapar sau metastazeaza. Daca sunt localizate in gura, prognosticul este si mai rau. Doar 25% dintre cainii diagnosticati cu melanom oral vor supravietui peste un an. Viitorul ofera insa sperante. Teste clinice in care s-a folosit un nou vaccin au demonstrat stiintific ca poate oferi o speranta mai mare de viata, chiar si la cainii cu melanom in stadiu avansat.
Melanom
label Boli Caini calendar_month 08 Ian 2025, 22:42 autorenew 08 Ian 2025, 22:42 history_edu animale.ro
Noutati
Quiz care e perechea potrivita pentru animalul tau?
n ai vrea sa stii care e perechea prietenului tau necuvantator?fa testul si afla!