Curiosul rozator a atras atentia oamenilor de stiinta dupa ce s-a dovedit ca poate ucide fara probleme scorpioni, dar si ca "urla", intocmai precum cainii, lupii ori coiotii. Iata cateva curiozitati interesante despre soarecele Onychomys torridus!
1. Soarecii Onychomys torridus deprind de mici calitatile de "razboinici" capabili sa doboare animale mai mari si mai periculoase decat ei. Conform specialistilor in domeniu, chiar si soriceii crescuti in captivitate invata rapid sa se descurce in viata, preluand comportamentul agresiv de la tatii lor: studiile au demonstrat ca soarecii Onychomys torridus sunt mai predispusi sa atace alti soareci si insecte cand sunt crescuti de ambii parinti, si nu doar de mama lor.
2. Daca sunt invatati de mici sa se comporte agresiv, soarecii Onychomys torridus nu se dezvata niciodata de "bunele maniere". De altfel, odata ce sunt suficient de mari pentru a parasi cuibul parintesc, soarecii pradatori isi cauta o noua casa... pe care nu o construiesc ei insisi, ci o ocupa abuziv!
Mai precis, soarecii Onychomys torridus gasesc vizuini ale altor rozatoare pe care le ocupa, fie ca sunt goale, fie ca sunt deja locuite (in cel din urma caz, ii gonesc pe locatari).
3. In vremuri de penurie alimentara, acesti soareci pradatori isi dau arama pe fata si devin agresivi cu reprezentanti ai speciei lor si cu alte rozatoare, pe care le vaneaza si le mananca.
4. Poate si mai interesant decat canibalismul lor este rezistenta soarecilor pradatori la veninul unei specii de scorpion, regasite in zonele aride in care rozatoarele isi duc existenta. Scorpionul scoarta-de-copac-de-Arizona (Centruroides sculpturatus) este una dintre cele mai veninoase specii din lume, a carui intepatura provoca stop respirator oamenilor.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca intepatura acestui scorpion este foarte putin dureroasa in cazul soarecilor Onychomys torridus, fapt care le permite rozatoarelor sa vaneze scorpioni fara probleme.
5. Drept dovada a calitatilor de pradatori feroce pe care le poseda, soarecii Onychomys torridus vaneaza intocmai cum ar face-o o felina sau alt mamifer de dimensiuni mult mai mari. Astfel, vanatoarea incepe cu o panda ca la carte. Cand prinde momentul oportun, rozatorul iese din ascunzatoare si, cu o miscare foarte rapida, isi musca victima de cap, muscatura fiind, de cele mai multe ori, fatala. In tot acest timp, soarecele tine ochii inchisi si isi da urechile pe spate.
6. O caracteristica foarte interesanta a speciei Onychomys torridus este capacitatea de a "urla". Acest rozator poate emite sunete puternice, prelungi, cu o durata cuprinsa intre 0,7 si 1,2 secunde si care pot fi percepute de urechea umana chiar si de la o departare de 100 m!
Asezat pe labele din spate si capul ridicat inspre cer, soarecele emite acest sunet ascutit inaintea unei lupte sau inainte de a-si ucide prada. Insiruirea mai multor sunete de acest tip aduce cu urletul lupilor.