Alegerea unui caine - cum ar trebui facuta?

5/518
label Info Caini autorenew 19 Mai 2010, 00:00
Asadar, v-ati decis sa va inmulti familia cu un nou membru. Va doriti un caine. Ei bine, aflati ca multa lume isi doreste un caine, dar nu toti se gandesc inainte de a si-l cumpara ca acesta necesita timp si bani.
Nu rareori, cainii cad victime nechibzuintei oamenilor. In cel mai bun caz aterizeaza intr-un camin de animale, dar de cele mai multe ori ajung pe strada, in anumite locuri de langa sosea ori in pubelele de gunoi.

Gandurile dinainte de a-l cumpara

Cand ajungeti sa va cumparati un caine, ganditi-va bine! Ganditi-va mai intai daca puteti si daca doriti sa petreceti suficient timp cu un el. In cazul in care aveti o familie, trebuie mai intai sa va sfatuiti cu membri acesteia.
Puneti la socoteala si cheltuielile necesare pentru intretinerea unui caine - hrana, jucarii ocazionale, anumite ustensile pentru ingrijirea lui, precum si eventualele cheltuieli in caz de boala.

Dar aveti si concedii…

Unde va ramane cainele in cazul in care o data nu veti putea sau nu veti dori sa-l luati cu voi? Si totusi, va mai doriti acest caine?
Daca da, sa continuam.

Sa incepem deci cu cea de-a doua faza privind hotararea voastra. Ce rasa sa fie?
Doriti un pui, un caine tanar sau matur? Femela sau mascul?
Desigur puii sunt irezistibili, dragalasi si fara indoiala este mult mai avantajos sa creasca la voi si sa-l educati asa cum doriti – insa toate acestea necesita mult timp si rabdare.
O alegere mult mai favorabila ar putea fi decizia voastra pentru un caine matur. Oamenii mai in varsta sau cei care nu mai sunt atat de activi, gasesc intr-un caine matur, linistit, un prieten ideal pentru companie.

Acum intervine intrebarea inevitabila referitoare la rasa viitorului tovaras de apartament. Ca raspuns va ajuta anumite reflectii: trebuie sa stiti exact ce asteptati de la un caine. Daca doriti sa-l luati ca sa va apere, aveti nevoie de un caine de paza, pe care copiii vostri sa-l considere atat tovaras de joaca, cat si un paznic. Sau poate doriti un caine de companie credincios, care sa va insoteasca in plimbarile voastre singuratice.
Initial puteti sa aruncati o privire si in cercul vostru de prieteni, de cunostinte, poate stiti anumiti caini care va plac.
Ulterior, luati legatura cu diversi crescatori de caini si interesati-va de insusirile cainelui. Apoi, trebuie sa culegeti informatii cat mai multe cu putinta despre rasa pe care vreti sa o cumparati.

Stabiliti ce caine vi se potriveste

Asociatiile de caini va vor pune la dispozitie adresele mai multor crescatori de caini avizati. Acolo puteti sa observati cainii despre care v-ati informat si mai puteti vedea cum se poarta crescatorul cu animalele sale. Este important de stiut ca o mare parte a comportamentului fata de om se formeaza la o varsta frageda. O crescatorie trebuie sa fie curata, nu foarte intunecata, bine aerisita si sa nu fie expusa curentului.

Cainii trebuie sa se arate prietenosi fata de crescatorul lor, sa fie sanatosi si bine hraniti. Adresati-i tot felul de intrebari crescatorului de caini si lasati-l sa va explice cum sa va purtati cu el.

Crescatorul are experienta cu rasa aleasa de voi si este in masura sa va dea anumite sfaturi valoroase. Este posibil ca si crescatorul sa va adreseze anumite intrebari referitoare nu numai la bani, dar si la diverse lucruri de unde sa se convinga ca puiului de caine ii va fi bine cu voi.

Nu cumparati puii de la pet shop!

Aceste animale sunt de obicei bolnave, cu dereglari de comportament. Arborele genealogic al acestor caini este aproape intotdeauna eronat. Daca totusi doriti sa achizitionati un caine de la un petshop, incheiati un contract in baza caruia puteti restitui animalul daca acesta are un caracter greoi sau daca prezinta defecte corporale.

Pui sau caine matur?

Este indicat ca puiul sa se mute la viitorul lui stapan la varsta de 8-12 saptamani. El este acum in faza in care suporta foarte bine schimbarile si cand stabileste raporturi stranse cu noul sau partener. El vine direct de langa mama si de langa frati, fara sa fi avut pana acum nici o experienta trista.
Voi il tineti acum in brate si il iubiti, dar pana sa luati locul mamei, al fratilor si chiar al persoanei care a avut grija de el, aveti nevoie de luni intregi de rabdare.

In cazul in care nu puteti sa realizati acest lucru, trebuie sa va hotarati pentru un caine ceva mai in varsta, care sa fie deja matur, dar nu uitati ca si el are nevoie de iubire si ingrijire.
Prin urmare, daca nu aveti certitudinea ca veti izbuti sa cresteti un caine de la varsta de doua luni si sa-l educati asa cum trebuie, puteti foarte bine sa cumparati un caine de aproape sase luni.
Daca va luati un caine de 5-6 luni, acesta are avantajele lui. El se afla in faza ierarhizarii, cand tinde sa se supuna conducatorului de haita.

In concluzie, nu luati sub nici o forma un caine matur, chiar daca l-ati primit cadou, fara sa va fi informat despre el. Tot inainte de a-l cumpara trebuie sa vi se permita sa petreceti mai multe zile cu el, si chiar sa vi se dea ocazia sa va plimbati singur cu el. Astfel, va puteti imprieteni cu el si sa constatati daca el are un comportament normal.

Mascul sau femela?

Cei mai multi vor spune ca acest lucru este lipsit de importanta. Din contra, acest lucru joaca un rol foarte important.
Pentru a va putea hotari mai bine, va prezentam aici cateva din avantajele si dezavantajele masculului si femelei:
masculul este adesea independent, constient, indaratnic, impetuos si foarte voluntar;
isi baga nasul peste tot, iar daca simte vreo catea in calduri, se transforma in scurt timp din cel mai ascultator caine intr-unul foarte violent;
cand il cheama natura, instinctul invinge, determinandu-l adesea pe cavalerul dragastos sa sara gardul;
unii caini au tendinta sa se ia la harta cu presupusii rivali;
femelele sunt la fel de vioaie, dar uneori mai afectuoase, mai fine, mai atasate de casa si mai usor de stapanit decat masculii;
femela, de doua ori pe an este in calduri;
acest lucru poate fi o impovarare atat pentru voi cat si pentru vecinii vostri, caci, vizitele tuturor masculilor din imprejurari vor avea loc cu siguranta.

Linistit sau vioi? Impulsiv sau bland?

Temperamentul si toate celelalte trasaturi de caracter n-au nimic de a face cu sexul, ele fiind diferite de la individ la individ.
Crescatorul de caini poate sa-si dea seama inca de la trei saptamani cu ce fel de caine va avea de lucru.
Micutii cei mai impulsivi sunt mereu primii la mamele catelei mame, ocupand cele mai bune locuri. Acestia se iau la tranta cu fratii lor, provocand-o mereu si pe mama la joaca. Fata de straini, ei sunt foarte curiosi. Daca acestia primesc o educatie corespunzatoare, ei vor fi toata viata curajosi, curiosi si darji.
Puii mai retinuti, mai visatori sau sovaitori vor deveni caini mult mai sensibili si afectuosi decat altii.

Speram ca v-am ajutat un pic in ceea ce priveste ordonarea gandurilor legate de achizitionarea unui caine.

Prin urmare, acestea fiind spuse, daca ar fi sa va luati un caine – ce caine v-ati lua, urmand criteriile enuntate mai sus?