Anemia la caini: cum o descoperi si tratezi
1/1131
calendar_month 16 Nov 2012, 00:00
Cunoscute si sub denumirea de eritrocite sau hematii, globulele rosii au o concentratie de 39-60% in sangele unui caine sanatos. Atunci cand procentul scade sub 37%, se instaleaza anemia, cauzata fie de pierderea prea rapida a globulelor rosii, fie de productia deficitara a acestora. Anemia poate afecta cainii la orice varsta, dar catelusii sunt mai expusi anemiei cauzate de o infectie puternica cu purici.

Dermatita alergica la purici a cainilor

 

Tipuri de anemie

Cea mai raspandita cauza a anemiei la cainii adulti este pierderea de sange datorata unei traume sau unor alte probleme de sanatate. Problemele sistemului digestiv care includ ulcere sau tumori pot cauza scaun cu sange, dar sangele poate fi eliminat din corp si prin urina.

Celelalte tipuri de anemie au la baza probleme de sanatate la fel de grave. Anemia hemolitica este cauzata de o accelerare a procesului de distrugere a globulelor rosii, in special la nivelul splinei. Anemia imunohemolitica are la baza o dereglare la nivelul sistemului imunitar, in care anticorpii ataca globulele rosii. Anemia hemolitica congenitala este cauzata de unele anomaliii genetice ce afecteaza productia globulelor rosii. In acest caz, boala se instaleaza pana cel tarziu la varsta de un an, iar cainele mai traieste de obicei doi ani dupa declansarea bolii.


Simptomele anemiei la caini

In cazul pierderii rapide de sange, anemia este acuta, iar atunci cand simptomele apar mai incet, anemia cronica se poate instala pe fondul unei alte boli a cainelui. In timp ce anemia la pisici se recunoaste prin decolorare in interiorul pleoapelor, la caine zona cea mai usor de verificat sunt gingiile. Acestea isi schimba culoarea intr-o nuanta tot mai deschisa de roz atunci cand cainele sufera de anemie.

Alte simptome ale anemiei la caini sunt asemanatoare cu cele de care sufera si oamenii anemici: de la oboseala si rezistenta scazuta la efort fizic pana la letargie, depresie si scaderea poftei de mancare.

In unele cazuri, cand anemia este foarte puternica, cainele poate avea chiar probleme de respiratie, in timp ce pulsul ii creste si este insotit si de un murmur cardiac.


Tratament

Atunci cand anemia este grava, indiferent daca este acuta sau cronica, primul pas luat de medicul veterinar este o transfuzie de sange. Acest tratament poate fi repetat si ajuta oxigenarea organelor vitale pentru a evita alte complicatii.

Cand anemia este cauzata de problemele imunitare, tratamentul cu Prednison incetineste atacul anticorpilor catre eritrocite. Splina, organul care facilitatea distrugerea globulelor rosii, poate fi chiar extirpat chirurgical atunci cand starea cainelui este foarte grava. Rata de mortalitate in cazul anemiilor imunohemolitice este mai mare de o treime, chiar si atunci cand animalul primeste tratamentul la timp.

Anemia hemolitica congenitala a fost intalnita mai des la anumite rase de caine, de la Beagle pana la Basenji si Dachshund. Riscul de anemie in cazul unei infectii este mai mare la ogarul englez si la Pit Bull.

Sursa foto: Pet360.com, Dogweb.ru, Vlasta.cz, Mundoperros.es