Un procent mai mare de caini sufera de boli cardiace decat oameni: pana la un sfert dintre cainii seniori, ce traiesc mai mult de 7 ani, sufera de probleme cardiovasculare. Spre deosebire de oameni, unde bolile cardiace sunt cauzate in principal de o alimentatie incorecta si de sedentarism, multi caini sunt predispusi genetic la astfel de probleme de sanatate.
Cainii de talie mare si mica sunt afectati in mod diferit de predispozitia genetica la probleme cardiace. Rasele mari sunt afectate de cardiopatia dilatativa, in care muschii inimii se dilata pana la un atac de cord, iar cainii mici sufera de cele mai multe ori de prolaps de valva mitrala, care impiedica circulatia corecta a sangelui in atrii.
Rase cu risc ridicat de probleme cardiace
Cardiopatia dilatativa, prezenta in procentul cel mai mare ca cainii de talie mare afecteaza in mod deosebit rasele: Doberman Pinscher, Dog german (Great Dane), Ciobanesc german, Mastiff si Irish Wolfhound.
Intre cainii de talie mica, rasele cu cel mai mare risc de prolaps de vala mitrala sunt: Chihuahua, speciile mici de pudel, Bichon Frises si Bichon maltez, Beagle, Cavalier King Charles Spaniel si West Higland White Terrier.
Abc-ul mentinerii in forma a unui caine
Simptome ale bolilor de inima la caini
In afara de Cavalier King Charles Spaniel, care poate suferi de probleme cu valva mitrala inca de la varsta de doi ani, cei mai multi caini predispusi genetic la probleme cardiace incep sa sufere in a doua parte a vietii. Din acest motiv, simptomele bolilor de inima sunt adesea ignorate de stapan, care considera ca fac parte din procesul normal de inaintare in varsta.
Simptomele includ modificari ale respiratiei (respiratie ingreunata, respiratie rapida) si schimbari comportamentale (cainele oboseste rapid, vrea sa se joace mai putin, este apatic etc.). Alte simptome asociate bolilor de inima includ pierderea poftei de mancare, cresterile sau scaderile rapide in greutate, agitatie nocturna si abdomen umflat.
In cazul in care observi cel putin doua simptome din lista la caine, este important sa il duci la un consult veterinar. Cu un tratament corect, viata cainelui poate fi prelungita semnificativ.
Tratament pentru probleme cardiace
Dupa aparitia simptomelor, miscarea nu mai ajuta cainele. In schimb, medicul veterinar poate prescrie diverse tipuri de medicamente care pot tine sub control, cel putin temporar, bolile de inima. Primul pas este insa hrana uscata cu cat mai putina sare, care poate rezolva uneori simptomele usoare fara un alt tratament.
Situatia unui caine bolnav poate fi imbunatatita si de suplimente alimentare ce includ vitamina B, taurina si conenzima Q. Investitia in sanatatea cainelui poate fi semnificativa pentru a-i prelungi viata si pentru a-i diminua simptomele, datorita faptului ca patrupedul va avea nevoie de vizite in mod regulat la medicul veterinar pentru urmarirea progresului in urma tratamentului.
Sursa foto: Havanesedogsinformation.com, Dogbreedinsight.com, Rasehund.no, Puppydogweb.com