Cand faceti trecerea de la hrana de junior la cea de adult?
2/270
label Info Caini autorenew 17 Dec 2008, 00:00
Ai asteptat pana cand catelusul tau a implinit varsta de cel putin 8 saptamani inainte de a-l aduce acasa. Ai o gramada de jucarii si de atentii. Nu ai ratat nicio programare la medicul veterinar si l-ai hranit cu cea mai potrivita dieta pentru juniori. Acum, intrebarea este, cand poti face trecerea de la mancarea de junior la cea de adult?






Schimbarea dietei

Cateii in crestere vor trebui hraniti numai cu o mancare de foarte buna calitate, special formulata pentru animalutele in stadiu de dezvoltare. Dar cantitatea de hrana pe care catelul o consuma este de asemenea importanta. Cateilor nu ar trebui sa li se permita sa manance la discretie, astfel ca nu le mentineti castroanele pline in permanenta. Supraalimentarea cainelui in crestere poate conduce la afectiuni nutritionale si scheletale devastatoare, precum si la aparitia obezitatii. De asemenea, suplimentarea dietei sale cu vitamine si minerale poate cauza imbolnaviri grave si se va face numai la sfatul medicului vostru veterinar.
In cazul majoritatii raselor, hrana va fi oferita de doua ori pe zi, pentru circa 20 minute. In cazul in care catelul nu-si mananca hrana in decursul celor 20 de minute, indepartati bolul cu mancarica si asteptati seara pentru a-i oferi urmatorul tain. Catelul vostru va invata rapid ca hrana nu este disponibila la orice ora si o va consuma atunci cand i-o oferiti. In cazul raselor mici (de jucarie), hrana va fi administrata in trei prize (tainuri), respectiv, de 3 ori pe zi. Acest program de hranire poate fi continuat pe toata durata vietii cainelui. Daca preferati tipul de hranire „dupa bunul plac” al animalului (cantitatea de hrana per ziua respectiva se pune in bol, dimineata sau seara, iar cainele se hraneste dupa bunul plac pe parcursul zilei), va trebui sa asteptati pana cand acesta are cel putin 12 luni de viata. Daca este vorba de rasele de caini gigant, asteptati pana la varsta de circa 18 luni.
Odata ce ati ales o hrana de buna calitate pentru juniori, continuati sa va hraniti cainele cu aceasta pana cand el atinge circa 80-90% din greutatea sa corporala de adult. In cazul celor mai multi caini, acest lucru se intampla in jurul varstei de 9 luni.
Cainii din rasele gigante va pot pune in incurcatura. Aceste rase sunt predispuse afectiunilor osoase daca nu sunt hranite adecvat in timpul perioadei de crestere. Astazi, exista diete speciale pentru cateii din rasele gigant. Pentru o stare de sanatate optima, hraniti-va catelul dintr-un asemenea tip de rasa pana cand acesta implineste varsta de 12-18 luni.
Odata ce catelul vostru a atins varsta la care dieta trebuie schimbata faceti acest lucru treptat; astfel catelul va fi hranit cu circa ¼ hrana pentru cainii adulti si ¾ hrana pentru cainii juniori pentru cateva zile. Apoi dati-i jumatate de cantitate de hrana pentru adult si alta jumatate de cantitate de hrana pentru juniori. Dupa alte cateva zile, catelul va fi hranit cu un amestec de ¾ hrana pentru adulti si ¼ hrana pentru juniori. In cateva zile „tranzitia” a luat sfarsit; cu alte cuvinte, cainele poate fi hranit exclusiv cu dieta pentru cainii adulti.
Daca aveti orice nelamurire cu privire la schimbarea dietei catelului vostru, solicitati sfatul medicului vostru veterinar.