1. Trebuie sa intelegeti ca, desi un anumit aliment este non-toxic pentru voi, acest lucru nu inseamna ca este non-toxic si pentru cainele vostru. Asadar, anumite alimente care nu produc nici un rau oamenilor pot fi letale in cazul cainilor.
2. Familiarizati-va cu vicile alimentare umane:
a. Ciocolata contine teobromina (un derivat al metilxantinei). Aceasta poate provoca la caine: varsaturi, diaree, gafaiala excesiva, urinat frecvent, sete, convulsii, hiperactivitate, ritm cardiac anormal si, posibil, sa moara. Efectele negative depind de doza, talia cainelui si tipul de ciocolata. Cele mai periculoase tipuri de ciocolata sunt ciocolata neagra, ciocolata de casa si pudra de cacao. Ciocolata alba nu este periculoasa, desi grasimea si zaharul nu sunt bune pentru cainele vostru.
b. Cafeina / cafeaua necesita aceleasi masuri de precautie ca si in cazul ciocolatei.
c. Berea cualcool, lichiorul, vinul,produsele alimentare care contin alcool - pot ucide cainele. Alcoolul este un depresiv si incetineste functionarea ficatului si creierului la fel ca in cazul oamenilor. Cu cat cainele este mai mic, cu atat efectul este mai mare si mai periculos. Este nevoie de mult mai putin alcool in cazul unui caine pentru a produce leziuni ale organelor vitale. O cantitate mica de alcool poate provoca varsaturi, diaree, depresie a sistemului nervos central, probleme de coordonare, dificultati de respiratie, coma, si chiar moartea.
d. Ceapa, usturoiul si arpagicul, in toate formele (uscate, crude, fierte) contin tiosulfat, care poate irita sistemul gastro-intestinal al cainelui. O doza destul de mare (600-800 grame), la o singura masa sau impartita de-a lungul a cateva zile pot deteriora celulele rosii din sange (anemie hemolitica).
e. Nucile de Macadamia (crude sau prajite, precum si untul de Macadamia) contin o toxina necunoscuta care poate cauza dificultati locomotorii: slabiciune, gafait, tremur si umflarea membrelor. Sunt folosite de obicei in fursecuri si prajituri, asa ca fiti atenti la ceea ce dati cainelui.
f. Struguriisi stafidele - pot duce la insuficienta renala. Pana acum nu s-a aflat ce substanta din struguri provoaca aceasta afectiune. Fiti atenti la stafide - de cele mai multe ori le gasiti in torturi si prajituri sau fursecuri.
g. Avocado - persina pe care o contine poate provoca varsaturi, diaree si, uneori, congestia inimii.
h. Drojdia folosita la aluat - in stare cruda, inainte deci de preparare. Drojdia poate continua sa creasca in stomacul cainelui si determina balonarea dureroasa, gaze si chiar ruptura de intestine sau de stomac.
i. Carne si oua crude sau insuficient gatite. Desi exista controverse in jurul rolului carnii crude in dieta unui caine, studiile au aratat ca, in ciuda parerii generale, carnea cruda are o probabilitate mai mare de a purta bacterii daunatoare decat daca este fiarta sau pregatita ca mancare pentru caine. Ca si in cazul oamenilor, trebuie luate masuri de precautie in pregatirea carnii crude si a oualor pentru a evita posibilitatea de contaminare cu bacterii ca Salmonella si E. coli. Ouale crude contin o enzima (avidin), care poate duce la probleme de piele si blana la caine.
j. Lapte - din cauza lipsei de lactaza, consumul poate duce la balonare, gaze, diaree si alte probleme digestive.
k. Xilitol - consumul poate duce la insuficienta hepatica, prin supra-eliberare de insulina, varsaturi, letargie si pierderea coordonarii. Nu dureaza mult (cateva zile) pana la primele semne de insuficienta hepatica. Aceasta substanta se gaseste intr-o gama larga de produse, cum ar fi: bomboanele, guma de mestecat, pasta de dinti si produsele de patiserie.
l. Oasele pot provoca sufocare, sau se pot sparge in bucati ascutite care se depun in tractul digestiv. Oferiti-le oase mari, cu maduva, care sunt mai putin probabil sa se desprinda in ace sau oase din nailon/piele de vita oase care necesita sa fie roase intr-o perioada mai lunga de timp.
m. Somonul si pastravul au adesea un parazit care nu moare nici daca pestele este gatit. Este in regula pentru om, dar poate afecta cainii.
n. Sunca este un aliment nerecomandat si poate deveni fatal pentru anumite rase (de exemplu, Terrier), de aceea nu ar trebui data la orice caine. Oasele cu sunca sunt similare.
3. Atentia laoasele de pui - se pot bloca in cerul gurii.
4. Verificati cu atentie alimentele pe care le impartiti cu cainele. Multe dintre ingredientele enumerate mai sus se regasesc in fursecuri, paine, prajituri, conserve si alte alimente procesate. Este foarte important sa fiti atenti la ce hrana ii dati animalului vostru de companie, astfel incat sa puteti evita aceste alimente-problema.
5. Asigurati-va caii oferiti cainelui o dieta sanatoasa si echilibrata. Alegeti produsele alimentare adecvate rasei de caine pe care o detineti si faceti vizite regulate la veterinar pentru a va asigura ca este in cea mai buna forma.
6. Contactati medicul veterinar imediat ce observati semne de slabiciune, otravire, lipsa de coordonare, letargie, spume la gura sau orice alt comportament neobisnuit dupa consumarea oricaruia dintre aceste alimente. Intarzierea poate fi fatala, asa ca nu ezitati.
7. Nu lasa cainele sa manance gunoi sau din gunoi. Acest lucru il poate infecta sau otravi.
Sursa: wikihow.com